De Citit : Editoriale

Sprit chior, de vara

| 18 iulie

Mijloc de iulie, izbesc marile valuri. De concedii. Cine a fost rabdator, strangator si iubitor de radiatii intense isi poate face un concediu meserias aiurea in lume sau daca duce la decibeli chiar si pe plajele noastre urlatoare la soare. Preturile se fac atat de mari ca te lovesc peste botul portofelului, hotelurile scumpesc la greu, personalul e din ce in ce mai enervat/enervant, DJ-ii dau din platane ca posedatii iar din vecini icneste maneaua. Destinatiile exotice si foarte scumpe sunt pentru premianti. Cursele regulate te pot duce oriunde iti permite portofelul. Daca nu a mai ramas nimic de cheltuit pentru toamna, asta e, ghinion. Bucurestiul parasit de fiii nerecunoscatori pe timpul concediilor tipa totusi dupa noi.
Ati vazut ce s-a colorat Centrul Istoric? Bucatelele alea renovate si pavate, asa putine cum sunt, s-au umplut de terase si de oameni care vor sa zaca feriti de zgomotul masinilor sau de parada fitelor. ~ncet, incet, zona se va curata. Mai nou se autodemoleaza, vezi peretele de pe Lipscani. Puburile s-au inmultit, barurile le tin isonul, restaurante sunt pentru toate poftele. Magazinele cu banduri tari lipsesc, de asta Centrul Vechi de la noi nu seamana deloc cu omologii de pe-afara. Bine totusi ca s-au prins pana la urma baietii ca reteta unei zone pietonale functioneaza. Ma gandesc ca or fi vazut ce trafic de oameni exista in zonele similare ale Sibiului sau Brasovului.
Apropo de orasele astea doua, acolo colcaie turistii straini. E adevarat ca unii poarta cu ei ghiduri pe care scrie “Ungaria si Transilvania”. Chestie de promovare. Sper ca Bucurestiul sa-si castige cat mai curand portia lui de bani din turism. Daca nu izbandeste prin zonele ultraagloemerate, prin puzderia de mall-uri sau prin parcurile din ce in ce mai defrisate, macar prin amarata aia de zona veche sa fie redescoperit. La un tap de bere si-un carnat bavarez intr-o carciuma de pe Covaci, Lipscani sau Smardan viata e mai calma. Hai concedii minunate sa aveti!