De Citit : Editoriale

Shamanelism pentru jurnalism

| 18 mai

Unii platesc pentru iubire, altii platesc s-o uiti.

Am prins un concert „Shamanelism“ in urma cu cateva saptamani in mansarda de la La Scena. Am scris aici despre tinerii din penitenciarul Craiova care au reusit sa treaca in plexul publicului un mesaj puternic, cu mijloace tribale. Cum urma sa organizam* propriul nostru eveniment – Chefu’ Presei – am hotarat sa botezam sute de ziaristi cu manele de puscarie.
Andrei Dinescu – pe care Dana Cenusa** l-a rugat sa formeze cateva trupe de muzicieni – isi aminteste: "cand i-am intrebat "voua ce va place" au facut un fel de ritual, cei de la penitenciarul pentru minori de la Craiova; baietii… aveau doar niste darabane si au facut un fel de procesiune, au inceput sa se invarta in cerc, sa cante bucati de manele, un soi de batalie de muzica si ritm care semana atat de mult cu un ritual incat am numit-o "Shamanelism" fiindca erau manele dar era ceva shamanic in miscarile lor.
"Shamanelism" e un spectacol in care canta minorii cu darabane de la penitenciarul Craiova si trupa de la Rahova cu majori unde sunt tobosar, basist, chitarist, clarinetist, clapar – e cumva o trupa plina (fragment dinemisiunea Rom European). In fata ziaristilor, la KulturHouse, au cantat baietii din Rahova (si Andrei Dinescu si doi prieteni de-ai lui din libertate). Erau si nu mai erau manele. Textele vorbeau despre lumea noastra vazuta din lumea lor. Il citez (desi n-a fost la KulturHouse) pe Fernando Ionita, un rapper hotarat care formuleaza ne­crutator problema: "Uitati-va la noi / cum ne uitam la voi / in fiecare zi/ parca traim un razboi / totul e bizar / totul e-n zadar / si parca viata noastra / se duce ca un zar".
Ziua de 3 Mai e ziua libertatii de exprimare. Ziaristii iubesc libertatea, dar, uneori, o mai inseala. Poate ca au inteles ca Shamanelism este despre o sfasietoare dragoste de libertate.
*noi, adica ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei
**consilier comunicare la Administratia Nationala a Penitenciarelor