De Citit : Editoriale

O Constitutie si mai multe semne de intrebare

| 03 mai

Pe principiul «ma distrez deci ma informez», cauti cele mai tari chefuri si pici peste noua Constitutie a Ungariei. Cu cantec!
Care anume? Pai cum, Himnusz sau daca preferati „Isten áldd meg a magyart“ imnul national al Ungariei, in care se spune despre Carpati si alte locuri frumoase din fostul imperiu. Chestia e ca acum Ungaria are o noua Constitutie, care, intre altele, prevede posibilitatea de a se acorda drept de vot etnicilor maghiari din tarile vecine.
Acest lucru nu bucura Bucurestiul, se stie, dar nici alte capitale; nemtii s-au luat de unguri dupa adoptarea noii Constitutii, mai ales dupa scandalul din iarna cu noua lege a presei. O lege menita sa puna botnita ziaristilor, mai ales cei din opozitie, sub diferite pretexte si care a fost oarecum modificata sub presiunea instantelor europene. Un lucru tulburator pentru unii, dar care, din contra, ar putea sa bucure niste minti gata tulburate din Romania, este referinta la Dumnezeu si la crestinism ca liant al natiunii.
Sa fie oare vreo discriminare fata de atei si de practicantii altor religii? Opozitia maghiara a incercat sa cam opineze in sensul acesta, dar n-a avut ce face. Cert este ca noua Constitutie a Ungariei poate deschide calea spre o interzicere a avortului, ca ea restrange competentele Curtii constitutionale si ca guvernul isi va putea extinde influenta si asupra justitiei.
Opozitia il acuza pe premierul Viktor Orban de «puci» constitutional. El va putea, prin Consiliul bugetar al bancii centrale si prin presedintele statului Pal Schmitt, sa exercite un drept de veto asupra bugetului national si sa obtina dizolvarea Parlamentului chiar dupa ce nu va mai fi prim ministru. Cred ca toate aceste chestii starnesc multe invidii si dau idei unora de pe la Bucuresti.