De Citit : Editoriale

SFERE SEMANTICE

| 29 octombrie

Traim, traim…

Candva, intr-o trecuta si amicala discutie, un nume cu ecou si o stea mare pe umar, sublinia efectul semantic al formulei Am onoarea!. Din perspectiva altitudinala a Domniei sale, sfera semantica innobileaza pe cel care emite discursul, mai mult decat daca ar insista pe un Sa traiti!. Adevarul e, ca devine importanta si aria de manifestare. Probabil ca intr-un fel reactionezi in cazul unui coleg de breasla si in alt fel in fata unui sef. Si nu ma gandesc la cel de scara.
Prin 1878-914, „Intre ei, ofiterii, indiferent de grad, foloseau respectul prin Am onoarea!”. Din pacate, azi, practica sociala iti arata, uneori, ca esti in afara sferei semantice a discursului etic. Daca te simti vexat, renunti printr-un gest umil completat cu andantele „Sa traiti!”.
Alta data, atmosfera cotidianului m-a plasat pe un camp al unei batalii, in care, cel mai inalt nivel al discursului preopinentului, cu certe modele de influențare, a fost empatica ecuatie de respect: Unde-i blegul de…? Noroc de unda evanescenta, care s-a lovit de fereastra inchisa si a miscat din balamale usa biroului la care așteptam. Mi-a fost greu sa ma strecor in impozantul decor limitat de grinzi solide. Imi treceau prin minte scenarii si ritualuri practicate de budisti in pagoda sapienței. Calmul si stapanirea de sine imi amortizau ceva din pornirile viscerale. Nu era greu sa ma pun in situatia „blegului” – adica natarau, prost. Am sesizat si preferinta pentru comunicarea inegala – eu in picioare, cel cu interes, pentru lupta asezat. Era clar ca ceva din ceea ce facusem nu era bine inteles, constructiile de semnificatii pluteau pe fluviul incertitudinilor. Am incercat sa navighez pe luciul intelepciunii. Mi s-au modificat rapid, viteza de cart si coordonatele de navigatie printr-o tehnica a peroratiei mult schimbata: Nu-ti permit sa raportezi!. Inca o incercare de a redresa cursul navei. Acelasi raspuns. Corabia s-a scufundat din cauza echilibrului instabil. M-am retras de pe punte cu același edificiu de semnificatii, Am onoarea!
P.S. aceasta constructie publicistica este doar un pamflet.