De Citit : Editoriale

TETS Ohnari

| 08 decembrie

expozitia Antropolitic

Am ratat prezentarile lui anterioare in Bucuresti si anume expozitia de la Atelier 35, din 2009, ori cea de la H’art, din 2010. Cum insa anumite prietenii se leaga pentru bucati mai generoase de timp, Tets Ohnari este din nou invitat la Galeria H’art, vernisajul urmand sa aiba loc pe 8 decembrie.
Ma veti intreba insa ce cauta totusi un japonez in partea asta a lumii. Ei bine, dupa un master obtinut la Universitatea de Arte din Tokyo, Tets Ohnari s-a stabilit in Praga, gratie unei burse guvernamentale de studii, in ciuda faptului ca participarile sale la expozitii de grup se intampla ma cu seama in galeriile din Tokyo sau Yokohama.
Sculptor preocupat in egala masura de calitatile plastice ale obiectului final dar si de procesualitatea lucrului, de interactiunea directa, fizica cu materialul, tanarul Tets Ohnari ataca piatra, lemnul ori sticla pentru a pune in evidenta colapsul / ruinarea formei naturale. Cioburi, pulberi, aschii sunt constant colectate, topite, conglomerate pentru a sluji drept materie unei viitoare alte lucrari, distrugerea fiind astfel echivalata simbolic creatiei.
Frumusetea se naste, in conceptia lul Tets Ohnari, tocmai din interactiunea aceasta violenta a artistului cu natura. "In tot ceea ce face el, spune Dan Popescu in textul ce insoteste invitatia la expozitia Antropolitic, transpare o idee orientala: oricat am dori sa modificam lumea nu vom putea actiona decat in sensul morfologiei ei. Suntem in situatia in care totul curge iar noi avem mana imersata in curent. Nu putem face decat valuri sau semne efemere intr-o curgere eterna".
Era omului era formata din tehnicieni in sensul grecesc al cuvantului. Dupa cum stau lucrurile, e aproape de…
Pentru vizualizarea intregului portfolio al artistului va recoman adresa tetsohnari.com/works.aspx.