De Citit : Editoriale

Poezie / BD

| 01 septembrie

Semne si desemne
Cunoasteti cu totii programul derulat de Alexandru Ciubotariu – Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot, instalat pentru patru luni de zile la MNAC (16 iunie – 16 octombrie).
Joi, 1 septembrie sunteti invitati la un dublu eveniment: vernisajul celei de-a patra expozitii „temporare“ (sub umbrela MBD) si lansarea unui volum inedit, o carte obiect, in editie limitata. „Semne si desemne“ este practic un dialog poetic si vizual realizat in urma cu aproape trei decenii intre Nichita Stanescu si Sandu Florea, artist grafician si ilustrator.
Intalnirea dintre cei doi s-a petrecut in anii ’80, cand Nichita s-a aratat fascinat de albumul de BD Carusel, nou aparut la Editura Sport Turism: „nu stiam ca benzile desenate pot sa atinga un nivel poetic atat de inalt“, i-ar fi marturisit Nichita lui Sandu Florea.
Iata ce publica intr-un articol in Flacara din 1982 Nichita Stanescu: „Sandu Florea este un artist neclasabil in nicio zona traditionala a artei. E poet fara sa fie poet, prozator fara sa fie prozator, desenator fara sa fie desenator, pictor fara sa fie pictor. L-am incadra totusi in ceea ce numim in genere banda desenata, dar nici aicea nu corespunde cutumelor, pentru ca baga mister acolo unde de obicei exista happy-end, imaginatie acolo unde exista lirism si epos irezolut acolo unde nu exista nimic“. Au agreat pe loc posibilitatea unei colaborari. Insa lucrul la „Semne si desemne“ avea sa dureze mai mult decat se asteptau cei doi; in plus, volumul nu a mai vazut lumina tiparului deoarece Nichita a incetat din viata, iar Sandu Florea a ales sa plece din tara la inceputul anilor ’90.
Aparitia acestui volum se datoreaza entuziasmului si eforturilor lui Alexandru Ciubotariu, caruia ii multumim!