De Citit : Editoriale

Oda (in metru de bere antic)

| 26 iunie

Nu, sa ne intelegem, nu vreau sa intristez pe nici unul din candidatii la diverse examene care trebuie sa se lupte epopeic cu creatia celui mai mare ziarist si poet roman. Nu stiu daca lui Eminescu i-a placut berea ca si confratelui Caragiale. Femeia si-au impartit-o, “saniuta” mai circula din mana in mana, petul de vin se mai posteste, litra de tuica se da cu toti, halba de bere, insa, se lasa mai greu umblata prin diverse guri poftitoare.
Demersul meu profesional are ca tinta bautorul de bere din prima linie. Berile noastre sau cele de-afara produse la noi va sunt binecunoscute, le-ati intors maltul pe toate partile si prin toate promotiile posibile. Avem beri care si-au amintit ca barbatul, in atata si atata revarsare de diversitate, are nevoie de o zi a lui. Alte beri au depasit granitele si orice turist care vine prin Centrul Vechi sau pe la terasele de fite din nord intreaba de regele berii de-aici. Asa ca eu zic sa ne ocupam de importuri. De berile alea multe si cu arome care te zapacesc total si te plimba in jurul lumii pret de multe sticle sau halbe. Iti trebuie insa ani pentru a patrunde in tainele fiecarei beri. Cele nemtesti sunt aprige precum Bayern Munchen sau marsurile teutone din istorie. Cele cehesti au ceva din rascoalele alea husite. Cele englezesti dupa degustare te fac sa vezi viata ca prin smog si senzatia e ca te afli pe corabille lor rapide care au supus aproape toata lumea coloniala. Belgienele arata ce frumoasa era viata la manastire in Vest. Desi mereu declarati neutri, belgienii au sfarsit mereu prin a fi teatru de lupta in mai toate razboaiele majore. Poate de asta s-au razbunat si au unele din cele mai aromate beri ale lumii. Scotienii sunt sfasiati intre lupta de a face cel mai bun whisky sau cea mai gustoasa bere. Le-a iesit si cu berea. Polonezii au berea aspra, cam ca votca lor, deci mergeti la sigur.
Reginele importului, pentru mine, raman nefiltratele. Marfa germana. Pentru degustari si calificative, gustati ca ponturi: La 100 de Beri, Atelierul Mecanic, The Drunken Lords, Caru’ cu Bere, Beraria Hanul cu Tei si halba ramane deschisa.
Avanti popolo!