De Citit : Editoriale

Nobody

| 28 septembrie

O expozitie de Roman Tolici

Galeria Jecza din Timisoara a inaugurat in 22 septembrie expozitia lui Roman Tolici, Nobody. Titlul este cel al unei recente serii de pictura, pentru prima data prezentata public: o colectie de aparitii urbane, femei si barbati deopotriva, portretizati in miscare, cu spatele catre privitor, ce urmeaza sa se scufunde in negrul fundalului.
Procedeul de lucru este cumva similar celorlalte serii de lucrari ale artistului – Park sau Action. Undeva in subsolul demersului regasim aceeasi pulsiune a vanatorii citadine: pe strada, din mers, fotografia capteaza frontal imagini, opreste oameni in loc, imprima stari. Unui indelungat proces de documentare fotografica ii urmeaza in atelier ore intregi de vizionare. O figura pana atunci anonima aduce la lumina intrebari si raspunsuri; intalnirea accidentala cu celalalt se umple de sens. De vreme ce decizi sa intarzii asupra acestei identitati difuze, devii tot mai convins de existenta si proximitatea ei. Din miile de imagini, se disting, ca rezultat al unei loterii misterioase, un numar precis, mult mai usor controlabil de figuri, figuri apartinand timpului nostru, captive aceluiasi proces de disolutie, asupra carora artistul se opreste fara prejudecati, fara sa caute ceva anume, ci pentru a le intelege tragismul, pentru a le accentua o anume eleganta melancolica.
Sunt eliminate definitiv datele contextuale, spatiul de miscare se contracta, scena se injus­teaza. Pictura inghite in negru orice alt zgomot din jur: ziduri, masini, plante sau cer. Simpla disparitie din campul vizual echivaleaza, in Nobody, cu disparitia in neant.
Inca o data marturie a practicii intens autoreferentiale a artistului, aceasta noua serie de lucrari vorbeste despre identitate si alienare, despre promisiunile unei lumi plate si impenetrabile, despre frumusete si moarte.