De Citit : Editoriale

Ne place tigania!

| 28 septembrie

In direct, de la fata locului, Teo Zabava.

Asta am descoperit in weekend cand, in Gradina Uranus*, cinci mii de romani sadea si macar o suta de straini au dansat ore in sir pe muzici romani, mai vechi si mai noi, ambalate sub titulatura balcanica. Suntem, in mijlocul multimii, un grupuscul minoritar rom, cazut in uluire. Ne uitam in jur la toti oamenii astia veseli si pusi pe dans, aplauze si sentimente pozitive. Multi poarta palarii de gabor, baticuri sau fuste inflorate si par foarte convinsi in acest joc.
O prietena care a luat multe usi in nas pe motiv ca-i "tuciurie“ imi zice: "Ma, parca-ncep sa prind incredere in romani!“ Ne pufneste rasul, ne relaxam. Si nimeni nu se fereste de prietenii mei (romi!). Ba, dimpotriva, parca atragem dansatorii mai infocati! Si ne vine o idee, pe care imi permit, in numele micului grup, sa o materializez aici: Va rugam, pe toti aceia care v-ati simtit acasa in cultura roma timp de doua zile, sa veniti si pe 1 octombrie la Marsul demnitatii, sa le dam si altora incredere sa zica in gura mare ca-s romi, fara a se ascunde sub alte identitati. Daca-i greu, dati o scrisorica lui Base si spuneti-i ca nu va poate minti pe fata ca-n Schengen e vorba tot de romi. Daca-i greu, bagati cate un raspuns la ce scriu postacii rasisti pe site-urile ziarelor. Si daca-i greu si asta, pur si simplu nu mai faceti audienta televiziunilor care anunta inflamat numai „tigania infractoare“. Hai, ca marsul e mai usor ca dansul!
*Au fost, la Balkanik Festival, Romano Butik, Ternipe si Salijevic Orkestar, genialii Taraf des Haidouks si Mahala Rai Banda. Toti romi misto, umblati prin Schengen si mai departe. Si o trufanda turceasca pe care nu trebuie sa o ratati cand mai vine: Baba Zula.