De Citit : Editoriale

Girls – Father, Son, Holy Ghost

| 05 octombrie

Inapoi in viitor!

Duminica fiind, a venit maica-mea in vizita. Inainte de sarmale in foi de vita ce merge? O muzica! Tocmai primisem un vraf de albume noi si a venit randul sa-l ascult si pe cel semnat Girls. Bag frumos cd-ul si ma plesneste un sunet tare familiar. Niciodata n-am avut senzatia asta puternica de déjà-vu ca acum. Maica-mea s-a oprit cu smantana in mana si s-a asezat pe canapea. Si zice asa, jumate surprinsa, jumate melancolica: “asta suna ca pe vremea mea, dar parca nu era asa zgomotoasa muzica atunci.”
Se cere o paranteza!
Mama este un fost mare colectionar de discuri si un mare iubitor de muzica. Si tot ascultand “Father, Son, Holy Ghost” imi dau seama ca mama are mare dreptate. Sunt niste moment atat de seventies in acest album, pe alocuri chiar scarbos de mieroase incat ti-e un pic dificil sa plasezi temporal muzica celor de la Girls. Pe de alta parte, tradeaza productia si sound-ul care aduc clar a 2011.
E, si uite, iar am dat peste niste artisti care ma fac tare curios in ceea ce priveste background-ul lor muzical! Albumul se balaceste cand in cantece molcome, cand in pasaje de maxim avant muzical. Vocalul mi se pare tare interesant, in sensul ca reuseste sa danseze pe o linie foarte subtire intre desuet si “aici, acum”.
Nu stiu exact cum face, dar rezultatul este unul excelent. Si uite asa, iar avem parte de o mostra de muzica foarte bine compusa, cantata si produsa si care ascultata iti provoaca o foarte mare placere. O muzica care nu vrea nimic de la tine, nu te solicita, nu-ti cere nimic, nu te pune la colt, nu te face sa te indragostesti, nu vrei sa-ti doresti sa spargi lucruri in jur, nu te simti, ascultand-o, ca esti special si nici nu-ti doresti ca ceilalti sa moara. Si, cel mai important, merge tare bine cu sarmale in foi de vita. V-am pupat!