De Citit : Editoriale

METAMORFOZA

| 19 august

Fara Kafka

Intr-o dimineata, cand Gregor Samsa se trezi in patul lui, dupa o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat intr-o femeie, si nu una oarecare, era chiar Andreea Esca.
Nu stia daca sa se bucure sau nu: deja scriitoare de succes, cu un volum din tipografie bestseller, confirmat de Bookfest, „o carte perfecta” intr-o viziune dancemihaileasca, sute de cronici elogioase si trei suplimentari de tiraj. Alte doua carti in lucru. Un dosar plic din carton gri, o fotografie facuta jos in pasaj la Unirea, si gata, un loc etern in Uniunea Scriitorilor. ±i o agrafa pentru siguranta, nu mai stiu astia sa faca nici un dosar ca-lumea!
Fix la jumatea drumului dintre oficiul postal si destinatar, in tolba unui postar in prag de pensie, un plic recomandat, cu multa onoare si plecaciune pusa-n el. Direct de la Academia Romana. Prin moarte buna s-a eliberat un loc pe lista de supleanti si institutia s-a simtit flatata ca femeia anilor 2002-03 sa ii onoreze.
Viata-i frumoasa, el, mai nou ea, ofteaza relaxat si se intinde pe sub cearsaful cu catelusi albastri. O moleseala imbietoare cu iz de dorinte ii da tarcoale. Ar putea sa si-o frece putin, sunt ceva zile de cand n-a mai facut-o. Da’ cum, ca inainte, sau ca pentru femeia care este, asa cum a vazut la televizor, in filmele alea de dupa miezul noptii? O sa incerce cu aratatorul, si daca e ok, cu mijlociul, e mai lung: dupa aia o sa mai vada. Se mangaie usor, mai intai peste pijamaua roz, apoi pe dedesupt, printre carliontii transpirati. Nu-i rau. Buricul aratatorului face cercuri concentrice si incerca sa treaca mai departe. A gasit drumul. Primul centimetru. Incerca mai mult. E inchis! Poate nu-i suficient de relaxata. Revine, cateva miscari cu raza tot mai mica si usooor incearca din nou, cu degetul mijlociu in ajutor. Cauta locul, se apropie, l-a gasit: aaaau!…, pizda ma-sii, asta s-a facut domnisoara?!, Pastele si Dumnezeul ei de calugarita, femeie model, o pu…
Textul face parte din volumului Flori, fete, fite sau baieti, schite si alte intimplari, in curs de aparitie la editura Tracus Arte.