De Citit : Editoriale

Liane Birnberg

| 13 aprilie

o expozitie la MNAC – Foto Anexa

Muzeul National de Arta Contemporana continua programul sau curatorial ce are in vedere prezentarea la Bucuresti a artistilor stabiliti in afara tarii. De data aceasta invitatia este adresata Lianei Birnberg, ce urmeaza sa expuna in spatiile Foto Anexa (18 aprilie – 22 mai, Calea Mosilor 62-68) o serie de proiecte recent elaborate, practic o versiune mult mai extinsa a instalatiei prezentate anul trecut la Galeria Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in cadrul programului Fostering Artistic Practices.
Liane Birnberg s-a nascut in Bucuresti in anul 1948. A urmat scoala de muzica, perioada in care a si colaborat cu trupa Venus. A parasit la scurta vreme Romania, calatorind si continuandu-si studiile (spre exemplu la Colegiul de Arta din Atlanta, SUA), pentru ca din 1989 sa se stabileasca la Berlin. Pagina web a Lianei Birnberg contine date precise ale biografiei artistice (arte vizuale, film, muzica). Expozitia de la MNAC – Imagine / Pentru ca aripile sunt facute sa zboare (organizata in parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest) isi propune sa reconstituie nu doar un profil de artist, ci si un destin.
Viata cotidiana, radacinile ei emotionale si intelectuale deopotriva, memoria si identitatea sunt cateva dintre temele de reflectie ale artistei. In aceasta expozitie, desene, fotografii, obiecte, texte si filme (parte dintre ele semnate de regizoarele Barbara Kasper si Renate Sami) nu doar fixeaza curgerea timpului, ci si propun o intelegere si o asumare a istoriei (private si / sau colective). Nu ratati filmul „Atelierul Lianei Birnberg si povestea tatalui ei David Baruch Birnberg“ (2007): artista nu apare in film, ci doar atelierul ei berlinez; povestea anilor ‘40 fost inregistrata pe banda pentru fiica lui la o varsta inaintata, iar acum este rostita de Karl Heil.