De Citit : Editoriale

Jurnalul de imunologie al lui DocMarCell

| 03 mai

expozitia lui Emanuel Borcescu
Alert Studio (alertstudio.org) este un proiect independent, elaborat de artista Raluca Ilaria Demetrescu impreuna cu doi-trei colegi de generatie. Spatiu-laborator de cercetare si expunere, pop-up gallery sau artist-run space, Alert Studio urmareste trei planuri de explorare artistica, identificabile datorita unor coduri cromatice, pentru ca, in anumite situatii date, cele trei directii sa se intersecteze si sa se hraneasca reciproc.
Cred ca am ratat primele intamplari, am timp sa recuperez insa. Zilele trecute atentia mi-a fost totusi alertata odata cu expozitia artistului Emanuel Borcescu, Jurnalul de imunologie al lui DocMarCell (White Code, coordonator: Catalin Burcea, curator: Diana Marincu, 15 aprilie – 5 mai).
Fictiune construita pornind de la realitati multiple, laboratorul lui DocMarCell este „un spatiu al temerilor omului contemporan, obsedat de igiena perfecta si mediul aseptic, traind in prezenta experimentelor genetice si a microbilor fatali“, dupa cum ne avertizeaza comunicatul ce insoteste invitatia.
Instalatia propusa de Emanuel Borcescu pentru Alert Studio (fragila si fluorescenta, la limita lizibilului si pervers-amenintatoare) constituie doar una dintre secventele unui proiect derulat de artist inca din 2006 si anume o arhiva de imagini si texte (sursa ori comentarii) construita si intretinuta pornind de la „observatia“ unui atasament pe care omenirea il manifesta fata de autodistrugere. Arhiva poate fi consultata la adresa docmarcell.blogspot.com, unde veti pendula inevitabil intre o viziune macro si una micro. Nu ratati expozitia!