De Citit : Editoriale

Chefu’ Presei*

| 11 mai

3 Mai e ziua in care cei insetati de libertate de exprimare au primit (macar) o bere

3 Mai e ziua in care cei insetati de libertate de exprimare au primit (macar) o bere. Saptamana trecuta am share-uit niste halbe* cu cateva sute de ziaristi de Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Scena de la KulturHouse – clubul care ne-a acceptat pro bono – a fost ocu­pata o jumatate de ora de festivitatea decernarii premiilor Freeex pentru libertatea de exprimare. Cu ajutorul Gianinei Corondan am prezentat premiantii si repetentii pe anul trecut, cam asa: "Presa romana naste iar stiri vii: Plictisite si ele de dezbaterile lungi si monotone pe care le difuzeaza de dimineata pana seara, doua televiziuni de stiri au zis ca filmul bate viata si s-au pus pe regizat stiri. In rolul principal, la Realitatea, o batrana a cazut secerata teatral la semnul reporteritei care relata despre inchiderea spitalului din Urlati. Mai recent, Antena 3 a facut-o celebra pe Mirela, care a aparut intr-o aceeasi stire mai intai ca vanzatoare in Piata Crangasi, iar apoi in rolul unei gospodine sarma­ne… Se acorda, in consecinta, televiziunii Antena 3 titlul de „Realitatea TV".
"Anul 2012, anul renasterii universitare: Dupa 20 de ani de incercari si erori electorale, o parte dintre cetatenii Romaniei a descoperit ca nu se mai regaseste nici in discursul politicienilor, nici in cel al presei. Iar, cand politicianul cel mai cu mot al tarii s-a repezit la girofarul lui Raed Arafat, cei mai indignati cetateni si-au recuperat istoricul lor mijloc de comunicare in masa: piata publica. Se acorda tuturor indigna­tilor indiferent de studii, profesie, varsta sau sex, diploma de "Absolvent Piata Universitatii – promotia 2012", pentru ca au facut din Piata Universitatii o Universitate a Pietei."
*Chefu’ Presei organizat de ActiveWatch si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii a fost posibil si datorita sprijinului oferit de Orange, Banca Transilvania, Petrom si datorita substan­telor legale oferite de Coca Cola, Murfatlar si Ursus. A cantat Shamanelism (despre ei, saptamana viitoare).