De Citit : Altele

Cand fizica nu-mi mai place

| 20 ianuarie

 

 

Am destui amici care, la o poveste şi-un vin bun, neapărat după al treilea pahar, îşi scot sacoul, îşi suflecă manecile şi, după ce îşi tamponează de cîteva ori chelia cu un şerveţel de hartie, se pun pe destăinuiri personale şi casnice, altfel rămase neştiute.

Cum că timpul niciodată nu le ajunge; de unde atata, pentru citit o carte, o plimbare, teatru, Grădina Botanică sau un meci de volei, normal că feminin. Le-am plans înţelegător pe umeri, punand lipsa de spectatori de prin sălile de cinema pe seama altora asemenea lor, care nu profită sub nici o formă de oportunităţile culturale ale Capitalei. Apoi mi-am adus aminte de pe vremea cand mă chinuiam cu fizica prin liceu, survoland chiar prea serios o anume corigență; era pe-acolo un principiu. Al conservării energiei, al echilibrului forţelor sau al vaselor comunicante, acum nu mi-e prea clar, vinul fiert e într-adevăr pe cinste, iarna-i grea și omătu’ mare, dar maine sigur îmi amintesc. Şi aşa am ajuns, extrapoland, la concluzia cum că eu sunt nevoit şi obligat să tot bifez la acţiuni d-astea, nu pentru că aş ţine cu tot dinadinsul, însă trebuie să nu pun în pericol echilibrul cosmic şi să contrabalansez partea lipsă de contribuţie a amicilor mei; așa cum zice și Coelio, ăla. După ce am lămurit-o şi p-asta, am schimbat subiectul, eram la al cincilea pahar, deja, nu ştiu cum se întîmplă, dar mereu am avut o predispoziţie pentru numerele impare, sunt și la a șaptea căsătorie, ce-i drept, şi mi-am dat seama, că, pe acelaşi principiu, ei, dacă nu se uită după gagici și nu acționează în vreun fel, eu, că vreau – că nu vreau, sunt nevoit, în urma deciziei unor instanţe superioare, să recurg la asta. Sigur și de-asta m-am însurat de-atîtea ori, că-s mulți fără soție. Şi aşa am ajuns eu, om serios, familist convins și practicant, să mă uit după picioare şi alte glande anexe bine şi delicat conturate, ba chiar să tind spre mai mult. E clar că tot Universul contribuie la asta, iar eu, cît aș vrea, nu am cum să mă opun; te pui cu legile firii?!

Partea proastă e că se zice că au descoperit unii , cred că niște cercetători britanici, ceva care combate serios principiul ăsta; treabă serioasă, am auzit le-ar că fi dat şi un premiu. Așa că trebuie să mă grăbesc, frate: cică de la 15 ianuarie, teorema asta veche nu mai e în vigoare, se abrogă, intră în funcție aia nouă, s-a votat, a aprobat-o și Regina…