De Citit : Editoriale

India

| 23 ianuarie

Poate

Aseara m-am uitat la An Idiot Abroad. Ajunsi in India, Pinkleton si echipa trebuie sa doarma intr-un cort, pe marginea Gangelui, la cativa metri de o mana de oameni sacri care asteapta sfantul rasarit. In toiul noptii apare un yogin intelept, beat mort, in contact cu sine si universul, agresiv si animalic, semanand cu unii dintre noi, in unele seri, in Vama.
Ce e cu India? De-a lungul timpului am avut, pe rand, admiratie ezoterica, apreciere filozofica si dezgust uman pentru polul asta de lume, desi nu i-am calcat niciodata potecile. Nu poti sa nu sorbi Bhagavad Gita, nu poti sa nu te indragostesti de Maytrei asa cum nu poti sa intelegi, din filme, carti sau povestiri, cum poate o tara sa fie atat de cruda. Violuri, linsaje, crime de caste, infectii alimentare, iubiri vesnice, toate par sa coexiste intr-un tablou pestrit cu cromatica aproape completa. Filmele indiene (contrar prejudecatilor mele unele dintre cele noi sunt superbe), cartile despre India moderna, ne-o arata prin gaura unei chei pe care o simtim desi eu unul nu o am in buzunar.
Acum ceva timp, cineva imi profetea ca am nevoie de India. M-am gandit, sigur, la o calatorie. A doua zi am fost rugat sa iau pe cineva de la aeroport. Era o psihologa din India la vreo 50 de ani care, de indata ce mi-a intrat in masina, a adus o liniste materna, o autoritate de miere cum rar intalnesti in nevrotica Europa. Alta data, la o petrecere in casa unui olandez din Amsterdam, singurul cu care am putut glumi cu pofta a fost un tanar din Mumbai.
India e, pentru noi, salbatica. Si pentru ca multi ne-am neglijat salbaticia, pare mai autentica. Ascultand insa tristele noutati de-acolo, nu pot sa nu vad lipsa de luciditate a multimii. Mi-aduc aminte din Shantaram. Cat de crude sunt inchisorile, cat de inumane sunt gloatele chiar si din cauza unui accident de masina.
Poate ca India este o senzuala femeie cu gura mare, cu zambet ireal, cu parul negru ca un cosmar frumos, care se cearta simpatic si uneori letal cu un sot yogin, schilod si adesea beat. Poate. Poate imi face ra