De Citit : Editoriale

Arta conceptuala si Europa de Est

| 16 ianuarie

Propuneri pentru o metodologie

Am semnalat aici in mai multe randuri importanta unor texte publicate in jurnalul online e-flux.com. Desigur, multe dintre idei si problematici pot parea recurente; in acelasi timp, lista autorilor invitati pare sa sufere prea putine modificari de la un numar la altul.
Cu toate acestea articularea teoretica provocata si gazduita de e-flux de-a lungul celor 41 de aparitii (ultimul numar fiind publicat acum, chiar la inceputul anului) ramane una ambitioasa si relevanta pentru starea actuala a teoriei si criticii de arta. In episoade consecutive (deocamdata #40 si #41), e-flux publica transcrierea unor dezbateri initiate de Zdenka Badovinac, director al Moderna galerija Ljubljana, teoretician si curator al unor expozitii importante pentru redefinirea artei Estului, dezbatere la care au luat parte si Boris Groys ori Piotr Piotrowski printre altii.
Investigatia porneste cumva chiar de la “agenda” muzeului din Ljubljana, una dintre primele institutii care, odata cu anii ’90, si-a propus achizitionarea sistematica a unor lucrari realizate de artisti neoavangardisti din Europa de Est, parte dintre ei afland-si doar astfel sansa de a fi cunoscuti sau revizitati astazi cu interes. Va indrept spre lectura acestor dezbateri cu increderea ca, spre deosebire de orice alt text-bloc, adeseori solicitant daca nu chiar plictisitor celui mai putin familiar cu discursul teoretic aplicat artei contemporane, dialogul astfel transcris este percutant si suculent. In plus, intrebarile sunt cele corecte, argumentele sunt abil formulate, termenii au proprietatea lor, exemplele in favoarea unei interpretari sau a alteia sunt inteligent selectate, interventiile participantilor sunt despovarate si de narcisism intelectual, si de autism provincial. Asupra dezbaterilor recent iscate in presa noastra locala promit sa revin cat de curand.