De Citit : Editoriale

Inainte si mai incolo

| 22 decembrie

Iata-ne ajunsi la faza cu „cele bune sunt bune de tot, "cele rele sa mearga la chirurgie plastica“. Este vremea cand "trebuie sa fim buni, intelegatori si altruisti“ (in rest sunt permise mahalagismele, ura contra caprei vecinului si smardoiala civica). Petardele suna duios cat e ziua de lunga desi sunt interzise pana de Revelion. Saracia zgarie bland peste tot, dar pensiunile cele mai scumpe de pe Valea Prahovei si resorturile din Poiana gem din cauza ocuparii. Ofertele de Revelion din cluburi si restaurante curg in capitala, sunt pentru toate buzunarele posibile, de la alea jerpelite de la costumul de ginerica pana la alea armani din Europa. Angroul. Cu ambuteiajele, goana dupa promotiile la tigai si toata zapaceala de dinainte de sarbatori nu va mai zic, o traiti pe cord deschis.
Sa zicem de 2011. A fost un an al profetilor. Nu al celor religiosi ci al celor economici. Atatea prevestiri despre moartea finantelor nu am zarit nicicand. Dimineata se scula un vartos detinator de Nobel sau alte titluri academice si zicea ca pana seara pietele vor deceda in chinuri. Pe la pranz, dupa ce isi lua medicamentele, croissantul si cafeluta primea alte ordine si lumea banilor isi revenea. Spre seara totul devenea iar cafeniu, bursele isi ridicau fustele in cap sau se acope­reau rusinoase ca niste virgine dupa care a doua zi o luam de la capat. Acum, dupa summitul decembrist cu Sarko si Merkel, s-au calmat. Nu avea rost sa-si sacrifice Craciunul.
Apocalipsa datoriilor suverane poate astepta pana dupa Boboteaza. Si-a mai fost ceva cu 2011, aproape toata coumunicarea s-a tabloidizat. Caterincile de doi bani insotesc orice declaratie, de la duduile scoase la produs ca asistente tv pana la analistii sau politicienii care cu o duda, doua, o enervare din sprancene si o injurie scapata printre dinti isi cresc audientele/voturile. Ne revedem in scandalurile lui 2012. Sarbatori fericite si odihnitoare la trup si minte!