De Citit : Editoriale

DIFERENTA DE INALTIME

| 24 septembrie

Armata cu caii ei…
Cezar PARLOG
Aveam vreo optaspe ani si slujeam sub arme unitatea, ministerul si tara; asa era atunci. Dupa o zi-doua la Bacau, am fost retrasi, eu si amicul Catalin, la un birou mic si caldut pe undeva prin Iasi, aproape de universitarii care sa ne ajute sa luam la faculta. O casuta pe langa parcul Copou, cateva camere, sase soldati si niste sefi buni.
Intr-o dupa masa cand militarele neinstruit nu mai are sarcini si mintea incepe sa-i fuga aiurea, adulmecam pe terasa unei case vecine, doua muze gurese. Cercetam, doar ca fetele erau deja adjudecate, veteranii nostri, cum e si normal, aveau deja actiuni acolo. Incercam o rapire de minti de sabine; nu iese nimic. Doar vorbe denivelate; ele sus, pe terasa de la etaj, noi, muritorii cu inimile frante si git stramb, jos. Femei serioase si stabile in sentimente; ce mama dracului, pe vremea aia societatea era sanatoasa, domnule!
Cum pana la trecerea concurentei in rezerva mai era prea mult pentru a fi luata in calcul o asteptare cuminte, pornim razbelu; sabotaje, strambe la sefi, ciorapi si furnici in mancare etc.
Dupa un timp razboiul psihologic tinde sa dea rezultate. Situatia pe campul de lupta pare a duce spre o cedare: urmeaza sa ne vedem pentru prima data in plen, pe inserat, la colt de strada. Poate si o predare a stafetei, mai stii?! Emotii si vise frumoase.
Ora H. Barbieriti, parfumati, cu haine bune si civile, aparem la locul convenit. Radem fericiti: i-am facut pe baieti!, in timp ce batranii erau mai incolo prinsi intr-o discutie.
Si vine momentul adevarului: ne intrerup si ni le prezinta, erau acolo! Doar ca ne veneau pana mai jos de umeri, erau prin a patra-a cincea, ba chiar una dintre ele avea si ceva defectiuni la un ochi dupa o operatie nereusita. Niste nasoale!

Textul face parte din volumului Flori, fete, fite sau baieti, in curs de aparitie la Editura Tracus Arte.