De Citit : Editoriale

Golaneala eco si goana dupa peturi

| 19 iunie

Paradoxurile crizei. Covrigarii fara numar si magazine cu produse eco. Unele ieftine pentru umflarea matului, celelalte pentru delectarea papilei gustative cu izul naturelului. Pe asta cu covrigariile o intelegem, seamana foarte tare peisajul cu cel al crizei vesnice din anii ’90. Atuncii covrigariile erau puzderie, cam asta era ce iti permiteai in materie de “delicatese”. Covrigul cu stafide era Zeul desertului. Acum covrigii tin loc de gaurile din buget si sunt strans legate de disponibilizarile efectuate/anuntate cam peste tot. Saorma devine in aceste conditii produs de lux. Plus ca tot o ameninta cu impozitarea pe motiv de nocivitate.
Am gustat amar din partea saraca a paharului. Acum ne ducem in cea scumpa, a produselor eco.
Au aparut de la magazinase pana la bacanii eco. Toate promit produse adevarate, naturale, create din cel mai bun sol sau din cea mai curata scrofita. Conserve, ciolane, vinuri, painici, jamboane, dulceturi, toate zic ca ne prelungesc speranta de viata si ca au fost create intr-o atmosfera pamanteana nepangarita de chimicale, ploi acide, gaze de esapament sau peturi lasate la descompus. In lumea eco deseurile nu patrund, doar laptele si mierea curg ca-n paradis pe campurile datatoare de sanatate. E adevarat ca ni s-a tot aratat prin diverse reportaje ca produsele naturale nu sunt chiar asa de virgine cum ni le prezinta patronasii lor dar cui ii mai pasa in lumea asta a ororilor alimentare. Si-n cazul covrigului, si in cel al unui tiramisu eco, tot ce-ti ramane de facut e sa bagi in tine.
Toata lumea te indeamna sa halesti, sanatos, nesanatos, nu conteaza, ideea e sa bagi masiv la mat. Dupa care esti certat de stat, medic si gagici ca devii obez. Frumoase dileme ale omului contemporan. Cu burta sau fara burta, aceasta-i intrebarea. In acest timp niste amarati fac ceea ce firmele de salubrizare ignora, cauta prin gunoaie si aduna peturile pentru reciclat. Ei nu o fac pentru contracte grase cu primariile, o fac pentru cativa banuti de paine. Cu toate astea smecherii gunoaielor au pus ochii pe ei, ar vrea sa li se interzica adunatul peturilor. Si uite asa ultimii ecologisti urbani sunt amenintati cu disparitia. Hai sa ne respiram sanatos, ba!