De Citit : Editoriale

Flash-ball

| 05 martie

Unde iesim seara la Viena

Am pregatit o lista pentru voi, daca va abate destinul prin Viena si n-aveti program: Le Grand Ball of the Hofburg Vienna, Ball of the Viennese Industry (Balul Industriasilor Vienezi), The Vienna Philharmonic Ball (Balul Filarmonicii Vieneze), Vienna Medical Doctor’s Ball (Balul Medicilor), TU Ball (Balul Universitatii Tehnologice, sau, inca si mai pe romaneste, Balul Politehnicii), Johann Strauss Ball, Vienna Coffee House Owners’ Ball (Balul Proprietarilor de Cafenele), The Firemen Ball (Balul Pompierilor), The Vienna Opera Ball (balul Operei), Bonbon-Ball, Ball of Legal Professionals (Balul Juristilor), Rudolfina-Redoute Masked Ball (Bal Mascat) si ma opresc ca sa va anunt ca in lista de mai sus sunt doar balurile pe care le-ati pierdut deja anul acesta – incepand cu primul, care a fost de revelion – si ultimele patru care s-au petrecut in acest weekend.
In publicatia vieneza dedicata programelor de timp liber, sectiunea “baluri” este una dintre cele mai consistente. Vineri si sambata presa locala a dedicat suplimente Balului Operei care avusese loc joi seara. Titluri ditirambice de prima pagina – “A fost mai tare decat premiile Oscar” – combinate cu cele specifice presei de senzatie – “Regina a balului asasinata de fostul amant” – (si nici nu vreau sa-mi imaginez ce-o fi fost pe televiziuni), m-au facut sa regret ca mi-am uitat fracul acasa. Pentru ca, da, balurile sunt un eveniment democratic, ne-exclusivist asa cum probabil stangistii de voi v-ati imaginat.
Oricine putea intra la Balul Operei cu numai 250 de euro si, pentru alti 18.500 de euro poti chiar sa stai in loje; daca nu tii sa fii vazut la inaltime, te asezi la o masa contra unor sume ok, de la 180 la 720 de euro. Am dat o tura pe site-urile altor mari orase cu acest obicei aristocrat, dar niciunul nu tine pasul cu Viena. Ceea ce risca sa te faca sa crezi ca la Viena nu mai au loc de fracuri si rochii imperiale jeansii concertelor de jazz sau rock. Au loc. Mai putin.