De Citit : Editoriale

Chardonnay

| 18 septembrie

Vinul de citit

La finalul secolului 19, cand filoxera facea prapad prin Europa, Carol I a creat primele pepiniere din tara si a dat semnalul intrarii soiurilor frantuzesti in arealul nostru. Bratienii insemnau prea mult in viata publica romaneasca si nu era chip sa se lase mai prejos. Asa incepe fascinanta istorie a Cabernet-ului de Samburesti, dar despre soiul asta vom vorbi alta data. Acum la Samburesti se cultiva cu adevarat soiuri rosii care incep sa dea masura terroir-ului, dar musiu Valvis, ciprioto-elvetian si iubitor de vin pe bune, a mai avut o idee.
La Campu Mare, ca sa zic asa la baza dealurilor de la Samburesti, a plantat soiuri albe. Iar Chardonnay-ul de aici chiar va face epoca. E frantuzesc in buna traditie a locului si a francofoniei noastre cu origini in Coana Chirita, dar mai autohton decat Gulita datorita terroir-ului cu totul special. E suplu, armonios, cu suptile arome de floare alba care insotesc untul si ardeiul ce nu pot lipsi la acest soi. N-are explozia de fructe exotice ce vin cu Chardonnay-urile Americii de Sud, dar nici nu-i trebuie. E suplu, elegant, discret in sensul bun al cuvantului si cumva, suptil, feminin. Sper sa nu mi se traga de la campania lor de marketing, dar chiar il vad in mana unei doamne distinse care ciuguleste cu gratie una-alta la o petrecere cu staif. Nu trebuie sa fie o mare cunoscatoare in ale vinului, produsul se prezinta singur si te indeamna sa te perfectionezi in arta degustarii. Da, asta era, ar trebui trecut pe lista vinurilor musai de degustat cum erau textele obligatorii in scoala. Si culmea, de la alea, unii s-au luat de citit!