De Citit : Editoriale

Baronul si fanfaronul

| 12 septembrie

Nota: Baronul e Brukenthal iar fanfaronul e un arheolog cocotat pe un scaun

Din 2007 in Sibiu functioneaza singura galerie de arta contemporana din Romania care sta laolalta cu un muzeu clasic. Pare ciudat insa prin strainatate se mai intimpla. Louvre-ul, Ermitage sau Metropolitan Museum of Art din New York au departamente de arta contemporana.
Ideea este ca arta nu e doar arheologie si arhivare ci este un organism viu care se reinventeaza continuu. Liviana Dan si Anca Mihulet au fost curatoarele care au insufletit spatiul de pe strada Tribunei din Sibiu. In 5 ani de zile, cele doua curatoare au expus toata crema artei contemporane romanesti si au reusit in acelasi timp sa realizeze si expozitii internationale de marca. E mai mult decit relevant ca Markus Lupertz (un greu al artei germane) a ales sa expuna in Romania la Sibiu si nu la Bucuresti sau la Cluj. Toate proiectele au fost facute in regim de colaborare, cele doua curatoare reusind sa puna oameni laolalta fara mari resurse. Locul era cosmopolit, viu si l-ar fi facut mindru pe baronul Brukenthal. Dar cum in Romania nici o realizare nu scapa nepedepsita iata ca domnul director al Muzeului Brukenthal – Sabin Luca s-a gindit sa strice totul. Cu o retorica nationalista, domnul director vrea sa redea galeria de arta contemporana sibienilor.
Epoca Sibiului – capitala culturala deschisa Europei ia sfirsit. In aceiasi ordine de idei, de data asta nu mai injur statuile ci vreau sa urlu un pic ca un sacal a deznadejde: chiar tot ce construim trebuie sa se duca de ripa din cauza unor politruci fara noima?