De Citit : Editoriale

Apocalipsa stomacului

| 17 martie

Natura moarta pe net. Ati vazut ce succes au pozele cu mancare pe Facebook? (Apropo, mai mult de 10% din populatia Romaniei are cont pe aceasta retea sociala.) Mai ales in week-end, daca te plimbi in spatiul virtual, dai peste fotografii cu papanasi, salate aratoase sau cine stie ce tavi apetisante abia scoase din cuptor.
Ce o fi in mintea omului care aseaza artistic mancarea pe masa din bucatarie, regleaza aparatul foto, inlatura din cadru vasele murdare, face poza, o transfera pe internet, povestind in imagini ce baga sub nas in acea zi? Comentariile la astfel de incercari sunt numeroase si savuroase. (Am facut si eu un experiment acum vreo doi ani si am dat pe Twitter, de Craciun, o poza cu carnati home made; luni bune dupa aceea, am fost intrebat daca au fost buni, cum i-am facut, ba un prieten mi-a zis de la obraz ca e musai ca data viitoare sa-i opresc si lui o portie).
De unde aceasta obsesie pentru mancare, in vremurile in care carucioarele din supermarketuri au devenit uriase iar multi abia reusesc sa care pana in parcare sacosele burdusite? Hrana adevarata a cam disparut si ingurgitam mai ales ceea ce creeaza in eprubete noii alchimisti alimentari: hormoni care transforma oul in pui de doua kilograme in doar 39 de zile, tomate crescute sub bec, in vata imbibata cu chestii fabricate de combinatele chimice, mere trecute prin raze gamma si care raman luni intregi lucioase precum cele de plastic.
Cum burtile cresc (ca si numarul cazurilor de boli), o cale de succes in media online e sa dai cat se poate de des sfaturi despre alimentatia sanatoasa, cum ar fi fructe si legume cat mai multe). Numai ca, la un click distanta, gasesti un alt articol in care ti se atrage atentia ca aceleasi fructe si legume sunt toxice din cauza pesticidelor. Voi mai intelegeti ceva?