De Citit : Editoriale

Amy cea cu vino’n’coa

| 28 iunie

trei roluri, toate trei

Desi am dat de ea in cateva filme (Gone Baby Gone si Before the Devil Knows You’re Dead) n-am remarcat-o. Acest lucru s-a intamplat insa in The Office US unde personajului jucat de Steve Carell i se gaseste o pereche pe masura. E Amy Ryan, in rol de HR si de iubita de sef, croita pentru a-i face fata tuturor excentricitatilor. E singura persoana care-l transforma pe Michael Scott, umanizandu-l uimitor, oferind astfel serialului niste momente destul de emotionante pentru un sitcom.
In fata ei, seful infantil si egoist renunta pentru prima oara la masti si jocuri stupide. Am reintalnit-o in seria a treia din In Treatment, in rolului unui psiholog, o partitura total diferita de bufoneria din The Office. Si aici are rolul de sparing partner, intalnirea cu ea fiind hotaratoare pentru decizia lui Paul Weston de a se lasa de psiho-terapie. Povestea de dragoste nu se implineste, dar nici nu pare imposibila. Oricum, rolul ei e de a fi un bun ascultator si de a confrunta personajul principal cu propriile temeri. Am regasit-o cu surprindere si cu oarecare dezamagire in sezonul doi din The Wire.
Spun dezamagire pentru ca e singurul actor pe care-l stiam din tot castingul ceea ce a stirbit un pic din autenticitatea personajelor. Inevitabil, lui Amy, in rolul unei politiste singure si neexperimentate, i se atribuie postura de a-l aduce la casa lui pe McNulty, personajul principal. Cel putin asa se prefigureaza in ultimul episod din seria a treia. E ceva in personalitatea lui Amy, oricat de versatila i-ar fi prestatia, care o plaseaza in roluri hotaratoare pentru barbati, ceva legat de intelegere, imblanzire si linistire.