De Citit : Editoriale

Revelatia

| 07 august

Toate membrele par a-i fi scapat de sub control. Scara e mai inalta decat turnul Babel. Ochii, cand se inalta spre cer, sufera de un vertij irezistibil. Picioarele se lovesc de trepte. Mainile se proptesc, dar cedeaza, lasandu-i fata sa ia contact cu piatra rece. Lumea se invarte ca o morisca. Grea e betia, cand iti dai seama ca esti beat.
Dar de ce e beat? De ce din nou? Care a fost spilul? In turbioanele memoriei, in veselia idioata a miezului de noapte, Fane isi cantareste portofelul. E gol. Pe ce s-au dus banii? Pai, mai intai, pe trei beri iscate de patania lui Puiu. Puiu agatase o babatie americana, o capsase si venise foarte nervos la crasma. Babatia era atat de pretentioasa, incat aproape n-a fost in stare de nimic. A trebuit o sticla intreaga de whisky sa ajunga la final. Apoi Puiu a lovit cu pumnul in masa, nemultumit de neputinta lui. Asa ca toti au baut in cinstea sovaielii. Dar nu s-au bucurat.
Asa ca au deschis cateva sticle de vin cand Didu a cuvantat. Didu era un barbat falnic, neinfricat. Numai ca el era inspaimantat si nu se putea drege. Vazuse moartea. "Si cum era? Avea coasa?" "Noo, era pe jumatate dezbracata, groaznic de slaba si palida. Ma privea in ochi. Fix." Toti au avut un frison. Moartea, pentru betivi, e un pont. Orice, numai moartea, nu. Didu o vazuse in seara anterioara, la atelier. Nimeni nu s-a gandit de ce nu a invitat-o in pat. Au baut, ca de frica mortii.
Intre timp, cu casa scarilor rotindu-i-se in cap, Puiu dovedeste inca un etaj. Lung e drumul lui acasa.
Apoi au dat-o pe vodca. S-a impotrivit, la inceput. Doar lamaia strecurata pe buza paharului l-a induplecat. Dar cum, cum a fost posibil? Ei bine, vina o purta Sandu, care tocmai se intorsese de pe mare. In timp ce chelnerita turna vodca de-a casei, Sandu o inlocuia cu Wild Goose. Gustul fusese teribil, iar paharele, fara numar. In croaziera, vaporul lui se rasturnase. Se inecasera jumatate dintre pasageri. Iar el plutise pe o lada de vodca. Si se salvase. Asa ca, in cinstea supravietuirii, turna cu asupra de masura. Iar pretenarii au baut pana la loc comanda.
Inca un etaj. Pasii raspandeau zgomote incoerente. In mintea lui Fane totul se amesteca si se clatina. Vede o baba plutind pe o lada. Vede, ceva mai incetosat, o moarte in bikini, masturbandu-se la pacanele. Si, culmea culmilor, intrezareste o chelnerita goala pusca, care ii intinde o halba uriasa. Iar halba ii zambeste lasciv.
— Magarule, iar te-ai imbatat ca un porc! De unde vii? Cat ai baut? Ai facut pipi pe tine? Sper ca nu te-ai cacat! Treci in pat! Da-ti pantofii jos, pantalonii… lasa chilotii, ca nu mai esti in stare de nimic. Of, toti barbatii sunt niste porci!