De Citit : Editoriale

American Hustle

| 05 februarie

Go

Stiu ca e cam tarziu sa vi-l recomand, ruleaza deja de cateva saptamani. Dar David O. Russell devine, usor usor, unul dintre regizorii mei de Hollywood preferati. O. Russell a folosit, in American Hustle, tot viata lui ca izvor. Daca in Silver Linings PLaybook si-a proiectat pe ecran fiul bolnav de tulburare bipolara, in Hustle regizorul ii imprumuta lui Christian Bale cateva momente grele din viata. Casnicia esuata care s-a incheiat cu un divort in urma caruia Russle nu a lucrat sase ani de zile si grelele incercari si esecuri profesionale care i-au intarziat ascensiunea in Hollywood.
Exista, in film, doua feluri de femei si doua de barbati. Jennifer Lawrence interpreteaza femeia care “mereu va fi interesanta”, o aparitie glorioasa care stie sa invarta barbatii pe degete, dar care nu e capabila de o iubire matura, “the Picasso of passive-agressive karate”. Femeia isterica, plina de ego, care traieste doar prin amintirile barbatilor despre ea pe care le crede niste cadouri fara pret. Amy Adams este la polul opus, femeia careia ii pasa, manipulatoare daca trebuie, puternica, dar care stie sa iubeasca. Vrea un barbat la fel de puternic cu care sa traiasca gestul suprem de vointa al dragostei: armistitiul intre oameni care stiu ca toata lumea inseala pe toata lumea.
Bradley Cooper este agentul FBI orgolios, care vrea sa arate bine. Pentru femei si pentru primele pagini ale ziarelor. Atent la aparente pana la bigudiuri, locuind inca langa o mama pe care vrea sa o impresioneze, Richie DiMaso crede in armonia societatii doar cata vreme o asigura el. Impulsiv, pasional, agentul isi atinge scopurile cu steagul in mana.
Christian Bale este la polul opus, un con-artist care are incredere doar in cei care-si recunosc urateniile. Supraponderal, neatragator fizic, Irving Rosenfeld prefera sa stie care sunt falsurile din muzeu decat sa se bucure de artificialitatea copiilor. Este un cautator al adevarului, asta dandu-i siguranta de sine. Pentru ca stie, ca si David O. Russell, ca arta supravietuirii este o poveste fara sfarsit.
Un film la fel de distractiv pe cat e de greu, American Hustle mai sta un pic in cinematografe. Nu ma credeti? Vedeti-l cu ochii vostri.