Locuri : Teatre

TEATRUL NATIONAL TARGU MURES

Situat in estul Depresiunii Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Muresului, municipiul Targu-Mures este un important centru cultural si turistic. Viata artistica a orasului este animata de Teatrul National, Teatrul pentru Copii si Tineret „Ariel”, Universitatea de Arta Teatrala (toate avand sectii in limbile romana si maghiara), Filarmonica de Stat, Ansamblul de Cantece si Jocuri „Muresul”.

Teatrul din Targu-Mures, cunoscut ca unul dintre cele mai importante colective artistice din Romania, numara peste 60 de ani de existenta. Din anul 1946, pana in 1973 activitatea teatrului s-a desfasurat in cladirea Palatului Culturii.
Actuala cladire a teatrului, dovada a pretuirii de care se bucura arta in Romania, a fost inaugurata la 13 octombrie 1973. Proiectul a fost realizat de arhitectul Constantin Savescu din Bucuresti, distins pentru aceasta lucrare cu premiul Uniunii Arhitectilor in anul 1973. Tapiseria din foaierul principal, de o inestimabila valoare, a fost conceputa de Aspasia Burduja, artista plastica din Bucuresti.
Pentru bogata sa activitate, evidentiata de-a lungul anilor in valoroase repertorii, in numeroase distinctii obtinute la diferite festivaluri de teatru si nu in ultimul rand in succesul la public, in anul 1978 Teatrului de Stat Targu-Mures i s-a conferit prin Decret Prezidential, numele de Teatru National.
Teatrul National Targu-Mures este subordonat Ministerului Culturii si Cultelor.
Specificul artistic: este un teatru de repertoriu, unicul teatru national din Romania cuprinzand doua sectii – romana si maghiara. Are in dotare o sala principala cu 599 de locuri, o sala studio cu 100 de locuri, 7 ateliere, cabine pentru actori, spatii de repetitii. Numarul premierelor scoase intr-o stagiune este de 18 (9 in limba romana, 9 in limba maghiara).Totalul personalului angajat este de 190,  dintre care 100 personal artistic (actori, regizori, scenografi, graficieni, consultant artistic, secretari literari, etc.).
Turnee efectuate in strainatate – Viena (Austria); Budapesta, Esztergom, Kisvarda, Eger, Veszprem, Miskolc, Debrecen (Ungaria); Ljubljana (Slovenia); Belgrad, Novi Sad, Subotita, Palič (Iugoslavia); Paris, Strasbourg, Grenoble (Franta); Umbertide; Chiusi (Italia); Ujgorod (Ucraina); Stokholm, Kristianstat, Lund (Suedia); Oslo (Norvegia); Berna, Zurich, Bazel (Elvetia); Bonn, Frankfurt, Koln, Hamburg, Hanovra, Studgard, Dormund (Germania). In Franta spectacolele au fost prezentate atat in limba franceza, cat si in limba romana iar Italia in limba italiana.
Raman inscrise in cartea de onoare a institutiei spectacole care au innobilat menirea teatrului romanesc si a slujitorilor lui. Repertoriul a cuprins intotdeauna valorile literaturii romane si straine, clasice, moderne si contemporane, incepand cu Sofocle, Racine, Molière, Shakespeare, Goldoni, continuand cu Schiller, Ibsen, Dostoievski, Cehov, Durrenmatt, Osborne, I.L.Caragiale, Kiritescu, Sebastian, D.R.Popescu, Zsigmond Moricz, Ferenc Molnar, Jenö Heltai, Cocteau, E.Ionesco, Tremblay, Victor Haim, Jean-Claude Grumberg, Arnold Wesker, Francis Veber, Tennessee Williams, Eric-Emmanuele  Schmitt, Dario Fo, etc.
Versiunile scenice rafinate, interpretate cu multa sensibilitate, atrag in fiecare an un mare numar de spectatori.
Regizorii Teatrului National Targu-Mures sunt creatori de mare prestigiu care au obtinut numeroase premii la diverse festivaluri nationale.
De asemenea numerosi regizori de renume, atat romani cat si straini, au colaborat cu teatrul din Targu-Mures: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Sica Alexandrescu, Gh. Harag, Dan Micu, D. Alexandrescu, Mircea Cornisteanu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Moni Ghelerter, Ivan Helmer, Tompa Miklos, Tompa Gabor, Grigore Gonta, Cristian Ioan, Alexandru Colpacci, Stefan Iordanescu, Claudiu Goga (Romania), Radoslav Lazici (Iugoslavia); Rial Karmi Johnes (Anglia); Andras Ronai si Anatol Constantin (Israel); Gali Laszlo, Novak  Eszter, Babarczy Laszlo, Béres Attila (Ungaria); Tino Geirun, Ulf Duckelman (Austria); Scott Johnston (Scotia); Pierre Bokor (Canada), Renata Scant, Alexandru Colpacci (Franta), Achille Roselletti (Italia), Zoltan Schapira (Suedia).
In cele doua limbi in care comunica, romana si maghiara, Teatrul National Targu-Mures se dovedeste a fi locul de elita in care arta dramatica clasica, moderna si contemporana isi dezvaluie semnificatiile si frumusetea, daruindu-se cu generozitate oamenilor.