De Citit : Editoriale

Mic manual de fericire extrema

| 06 septembrie

BAC-ul, colectia de toamna. Rezultatele nu trebuie comentate, au fost in trend-ul anului trecut, picaj. Dar cum smecheria se naste in sala de clasa eu zic sa facem un mic studiu de caz. Sa-l luam pe micutul Gianny (pe scurt Gi), numele mi se pare extrem de reprezentativ si actual pentru generatia de copii nascuta din creditele de nevoi personale, fara ipoteca. Micutul Gi se joaca in curtea blocului, in parcurile cu iarba la metru si bancutele care costa uneori mai mult decat o masina la mana a doua. Urla, da din pumni, chinuie cateii fara stapan, o ignora pe bunica-sa si in general se joaca mult mai multe ore decat sta la scoala.
Doar, si aici intervin parintii, „trebuie si el lasat sa se joace, sa mai copilareasca, si timp pentru invatat o sa aiba". Dar Gi nu da randament scolar, nici nu are cum, in curtea blocului e cursant la scoala vietii, specializarea injuraturi.
Parintii sunt consecventi: „profesorii nu stiu sa predea, nu au grija de micutul acum in prag de examen de capacitate, invatamantul e de cacao“ Ei nu au nici o vina ca Gi-ul lor scuipa in clasa, ii ia peste picior pe profi si ii filmeaza cu smart-phone-ul luat in rate de ma-sa ca sa-i dea seara la stiri. Dar totusi flacaul nostru ajunge la liceu.
Smecheria rezista. Deja Gi are alura de vedeta, crede ca va canta muzica house sau ca va juca in telenovele, oricum viata lui inchipuita e a unui mic mafioso care locuieste intr-un clip MTV.
Dar ce sa vezi, BAC-ul il pica, taticu’ si mamica nu inteleg de ce ca doar copilului nu i-a lipsit nimic si vorbeste si ca smecherii de la televizor. Mai pica o data BAC-ul. Apoi, desi isi dorea sa munceasca pe mii de parai sfarseste la vreo 22 de ani paznic la un depozit de la marginea orasului. Isi ia o nevasta, tot o ex-smecherita de cartier si toarna rapid vreo 5 copii. Disperat vrea sa plece la 30 de ani in Spania dar nu are nici o calificare si e criza. Fiindca e alcoolic isi pierde si postul de paznic. Ajunge apoi asistat social. Si era smecherul clasei… Gi isi vede in continuare de copilarit. Vine un alt BAC. Lasati copiii sa mai copilareasca!