Locuri : Centre și Institute

Palatul Culturii

Cladirea Palatului Culturii se desfasoara pe o suprafata de 2.093,08 mp., iar tratarea cubista a incaperilor dispuse la fiecare etaj in parte in mod diferit, il integreaza in sfera notiunii de stil "secesion" atat ca ansamblu monumental cat si pentru detalii.

FATADA: La parter domina culoarea naturala a bazaltului de Stanceni, la etajul I pentru evidentiere s-a folosit in tencuiala reliefata prin metoda stropirii, culoarea liliachiu ancadrata cu elemente decorative de ceramica semicilindrica smaltuita de culoare albastru-ultramarin. Culoarea galben pai ce imbraca intreaga suprafata de la un capat la altul in partea de mijloc a fatadelor da lumina ansamblului.

In afara de fatade, parti in care rezolvarea arhitectural-decorativa merita toata atentia sunt: holul, scarile interioare, sala mare, sala de oglinzi si sala mica.

Holul creeaza impresia unei incaperi dintr-un templu, are forma unui T, iar la cele doua extremitati sunt fixate oglinzi pe peretii de capat. Cele mai valoroase opere decorative (in ordinea intrarii in cladire) sunt intalnite in holul central. Rolul dominant il au cele 10 fresce din hol, realizate in tehnica "fresco bueno", respectiv tehnica umeda, care desi se armonizeaza cu interiorul, totusi fiecare luata separat are o viata aparte, care reflecta continutul baladei sau temei respective.

Din holul mare al parterului se face intrarea in sala mare, printr-o usa centrala si doua laterale, destul de simple, fara ornament, avand doar un chenar din granit negru suedez lustruit.

Sala mare are o capacitate de 600 de locuri si a fost inzestrata cu o orga adecvata, a doua ca marime din tara. De la inceput sala a avut o acustica buna, fapt remarcat de marii muzicieni din tara si de peste hotare care au concertat pe scena din sala mare a palatului: Enescu, Bartok, Casals, Grozavescu si multi altii.

Sala mare si sala mica a Palatului Culturii se pot inchiria pentru organizarea de concerte simfonice, spectacole de muzica usoara, muzica populara, conferinte, simpozioane si altele, iar sala de oglinzi este destinata in exclusivitate circuitului turistic.

Accesul din holul de la parter la etajele cladirii este asigurat de cele doua scari principale din beton armat, captusite cu placi de marmura de Carrara pana la etajul trei, unde are in ambele parti cate o balustrada din marmura cioplita si slefuita.

Ferestrele de pe paliere sunt decorate cu vitralii ce redau motive populare si cateva portrete.

La etajul II al cladirii se afla sala mica cu o capacitate de 200 de locuri destinata concertelor camerale, avand o valoare decorativa si artistica deosebita.

O realizare mult superioara fata de celelate parti componente ale cladirii o reprezinta sala de oglinzi, care are prezente in structura si ansamblul sau, elemente decorative din lemn, beton, metal, coloane cu forme originale, motive decorative la tavan, mobilier adecvat, dar in special vitralii de o inestimabila valoare artistica.

Palatul Culturii gazduieste azi mai multe institutii de cultura (Filarmonica de Stat, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Arta, Galeriile de Arta, expozitia permanenta a Muzeului de Istorie etc).