De Citit : Știri

Si s-au dus ca vantul…, documentarul lui Radu Gabrea despre istoria Teatrului evreiesc Baraseum

| 09 martie

Filmul documentar romanesc Si s-au dus ca vantul…, in regia lui Radu Gabrea si Costel Safirman, va fi prezentat intr-un spectacol de gala dedicat aniversarii a 70 de ani de la infiintarea teatrului Baraseum, stramosul actualului Teatru Evreiesc de Stat si a 75 de ani de existenta a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Evenimentul va avea loc in data de marti, 15 martie, ora 19.00 la Teatrul Evreiesc de Stat (str. dr. Iuliu Barasch, nr. 15).

Si s-au dus ca vantul… rememoreaza istoria Teatrului Baraseum, un teatru celebru in Bucurestii anilor ’40 si un fenomen unic in istoria teatrala internationala. Pelicula documentara poarta numele volumului de memorii scrise de actrita Agnia Bogoslava si aparut in 2006 sub egida Fundatiei Culturale Libra, avandu-l ca editor pe jurnalistul si istoricul de film Costel Safirman.

In Romania anilor 1941-1944, intr-o perioada de restriste pentru populatia evreiasca, in plina epoca de persecutii si violenta, un grup de artisti evrei, actori, compozitori si muzicieni, eliminati din teatrele romanesti de legile rasiale, au reusit sa creeze un teatru unic in felul sau: “Baraseum”. Cei mai importanti artisti evrei au dat nastere aici unui spatiu unic al frumosului si al increderii in viata, in acelas timp in care in alte parti ale Romaniei, violenta antisemita isi urma cursul inexorabil.

Dupa realizarea unor excelente si emotionante pelicule, ca „Nu te teme, Jacob”, „Mostenirea Goldfaden”, „Calatoria lui Gruber”, etc., un film despre miraculoasa nastere si activitate a unui teatru evreiesc in plina perioada de teroare hitlerista in intreaga Europa, era aproape o necesitate pentru Radu Gabrea.

Printr-o serie de interviuri, dinamicul si talentatul regizor descrie miraculoasa nastere si activitate a teatrului evreiesc Baraseum in plina perioada hitlerista. Documentarul a fost lansat in cadrul Festivalului International de Film evreiesc de la Ierusalim in 2010 si are drept vorbitori artisti precum Lya Koenig, Nicu Ntai, Iancu Alperin, dr. Harry Reininger, Puica Roller, Tricy Abramovici, Andrei Calarasu, pianistul Theodor Cosma, surorile Gambertto s.a.m.d. Filmul este in limba romana, cu subtitrare in limbile ebraica si engleza.
Premiera israeliana a documentarului a avut loc in cadrul Festivalului International de Film Evreiesc de la Ierusalim (decembrie 2010), cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Tel Aviv.

Asteptati sa vedeti filmul lui Radu Gabrea, care va va purta inapoi cu peste 60 de ani, in anii de glorie ai Baraseumului!
Vezi aici mai multe detalii despre filmul Si s-au dus ca vantul sau programul complet al filmelor