De Citit : Știri

SCURTMETRAJUL FRANCEZ „PE MALURILE MEDITERANEI” CSTIGA TROFEUL NEXT 2012!

| 02 aprilie

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FILM NEXT A DEZVALUIT SMBATA SEARA CSTIGATORII CELEI DE-A SASEA EDITII. LA GALA DE NCHIDERE, SPECTATORII BUCURESTENI AU UMPLUT PNA LA REFUZ CINEMATOGRAFUL SCALA, VENITI SA AFLE SI SA VIZIONEZE SCURTMETRAJELE PREMIATE.

Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (castigator al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul "Cronoscopul"), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului International de Film Transilvania si curator al Festivalului de Film Romanesc de la New York, organizat de Institutul Cultural Roman), si Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuti actori ai noului cinema romanesc.

MARELE CSTIGATOR AL CELEI DE-A SASEA EDITII A FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM NEXT ESTE SCURTMETRAJUL FRANCEZ "PE MALURILE MEDITERANEI" N REGIA LUI OLIVIER PY. Juriul NexT a descris scurtmetrajul ca fiind "un poem cinematografic de amploare, realizat din inregistrarile video ale familiei vechi de 40 ani". Trofeul NexT consta in 4000 de euro oferiti de Institutul Cultural Roman si in
pelicula si servicii de procesare in valoare de 2000 de dolari, din partea Kodak CineLabs Romania. Castigatorul a fost anuntat de
catre Hanna Sohlberg – membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa – director general Kodak CineLabs Romania si Roxana Calinescu – din
partea Institutului Cultural Roman, Directia Arte Vizuale.

ANUL ACESTA, JURIUL A HOTART SA ACORDE PREMIUL "CRISTIAN NEMESCU" PENTRU CEA MAI BUNA REGIE, N VALOARE DE 2000 DE EURO OFERITI DE INSTITUTUL CULTURAL ROMN, EX AEQUO, REALIZATORILOR JULIA DUCOURNAU (PENTRU SCURTMETRAJUL "JUNIOR" ) SI RUDI ROSENBERG (PENTRU SCURTMETRAJUL AGLAEE"). Membrii juriului au decis sa imparta acestpremiu intre doua filme care exploreaza in moduri diferite acelasi univers si care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu si ale lui Andrei Toncu. „Aglaee" surprinde lumea adolescentilor, cu tot ce cuprinde ea, malitiozitatea, lipsa de onestitate si vulnerabilitatea, iar "Junior" spune o poveste cu rasturnari de situatie, amestecand cu indrazneala dramatismul comic cu horror-ul cronenbergian. Dintre cei doi castigatori, prezenta la Bucuresti a fost Julia Ducournau, careia i s-a inmanat premiul de catre Roxana Calinescu si Gabriel Spahiu.

NACHO ARENAS, SOUND DESIGNER-UL FILMULUI "CAMERA" (SPANIA, 2011) A CASTIGAT PREMIUL ANDREI TONCU" PENTRU CEA MAI BUNA COLOANA SONORA, N VALOARE DE 2000 DE EURO SI OFERIT DE ASEMENEA DE INSTITUTUL CULTURAL ROMN. Premiul a fost inmanat de catre Mihai Chirilov, membru al juriului si Roxana Calinescu, din partea Institutului Cultural Roman, Directia Arte Vizuale.

Din cele patru filme romanesti prezente in competitia acestei editii, JURIUL A ACORDAT PRODUCTIEI "DE AZI NAINTE" (R. DORIAN
BOGUTA) PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SCURTMETRAJ ROMNESC, OFERIT DE ABIS STUDIO, N VALOARE DE 3500 DE EURO N SERVICII DE POST-PRODUCTIE DI. Premiul a fost inmanat de Matthijs Wouter Knol, membrul al juriului si Dana Toader, din partea Abis Studio, regizorului Dorian Boguta, alaturi de care au urcat pe scena sound designerii filmului, Ioan Filip si Marius Obretin.

Ca in fiecare an, si publicul a avut sansa sa voteze pentru filmele romanesti si straine preferate din competitie. SCURTMETRAJUL "AGLAEE" A FOST NDRAGIT ATT DE JURIU, CT SI DE SPECTATORI, CSTIGND PREMIUL PUBLICULUI, N VALOARE DE 500 DE EURO OFERITI DE SOCIETATEA CULTURALA NEXT. DINTRE FILME SCURTE ROMNESTI, "HELLO KITTY" A FOST FAVORITUL PUBLICULUI. REGIZORUL MILLO SIMULOV A URCAT PE SCENA PENTRU A I SE ACORDA PREMIUL PUBLICULUI PENTRU FILM ROMNESC, OFERIT DE COCOR MEDIA CHANNEL SI CARE CONSTA N DOUA SAPTAMNI DE PROMOVARE INTENSIVA PE FATADA MEDIA COCOR. Premiul a fost inmanat de Carmen Andrei – executive director al Cocor Media Channel.

La Gala de Inchidere a Festivalului NexT au fost premiati nu numai cei care realizeaza filme, ci si cei care le vad si scriu despre acestea. VODAFONE – PARTENER DE COMUNICARE AL NEXT 2012 – A LANSAT IN URMA CU CTEVA SAPTAMNI CONCURSUL PENTRU JURNALISTI SI BLOGGERI: VODAFONE IS NEXT TO MEDIA. PREMIUL, UN SMARTPHONE PERFORMANT – UN GALAXY NEXUS, A FOST ACORDAT OANEI MADALINA HRISTEA DE LA LITERNET.RO, PENTRU CEL MAI ORIGINAL MATERIAL JURNALISTIC DESPRE EDITIA DIN ACEST AN A FESTIVALULUI. ARTICOLUL CSTIGATOR VA FI POSTAT LUNI (2 APRILIE) PE PAGINA DE FACEBOOK VODAFONE BUZZ.

Festivalul International de Film NexT a organizat si la aceasta editie concursul de critica initiat in parteneriat cu Festivalul International de Film Francofon de la Namur. Concurentii au scris cronici in limba franceza pentru filmul "Din dragoste cu cele mai bune intentii" de Adrian Sitaru iar castigatorul a fost desemnat de un juriu alcatuit din Dana Duma – critic de film, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca -jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema filmreporter.ro si Florin Barbu – critic de film, realizator al emisiunii Cinemas si editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tanar Emile Cantillon este Georgiana Madin, studenta in anul III la Sectia de Comunicare Audio-Vizuala din cadrul UNATC "I.L. Caragiale".

Pentru ca NexT isi iubeste filmele si publicul deopotriva, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au castigat carti oferite de Editura Trei, si DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu si CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.

Inainte de a invita intreaga echipa pe scena cinematografului Scala pentru traditionala poza de grup, Ada Solomon – directorul
festivalului – a tinut sa multumeasca in mod deosebit, in numele
intregii industrii de film din Romania, lui Horia Roman Patapievici,
presedintele Institutului Cultural Roman, pentru toate activitatile
intreprinse pentru ca filmul romanesc sa calatoreasca in
intreaga lume si pentru promovarea remarcabila a produselor culturale
autohtone atat in tara cat si peste hotare.

Cea de-a sasea editie a Festivalului NexT se incheie duminica (1
aprilie 2012) cand spectatorii bucuresteni vor avea ocazia sa
urmareasca pentru prima data sau sa revada, la Cinema Studio,
lungmetrajul indie „Hesher" de Spencer Susser, cu Joseph
Gordon-Levitt, Devin Brochu si Natalie Portman (care e si unul din
producatorii filmului). "Hesher" spune povstea unui rocker metalist, la
vreo douazeci si ceva de ani, care intra in viata unei familii
indurerate. Hesher este persoana cea mai putin probabila sa ajute un
baiat de 13 ani sa-si revina dupa o tragedie, dar se dovedeste
singurul capabil sa reauseasca acest lucru. Filmul va fi proiectat de
la ora 12.30.

Partenerul de traditie al Festivalului NexT, prestigioasa sectiune
Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va prezenta, de la
ora 15.00, scurtmetrajele din cea mai recenta competitie a sa, printre
care si filmele castigatoare: "Blue" (r. Stephan Kang, Grand Prix
Canal +) si "Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros" (r. Guillaume
Gouix, Mentiunea Speciala).

Cei care au ratat programul NexT Dance, una din surprizele NexT 2012,
mai au sansa sa il vada de la ora 17:30 la Cinema Studio.

Ultima zi de NexT se va incheia, de la ora 19.30, cu proiectia
filmelor premiate.

Festivalul International de Film NexT se desfasoara si in 2012 sub
Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a
Romaniei. Activitatile Societatii Culturale NexT se incadreaza
in "Viziunea pe 30 de ani pentru Romania" a Casei Regale.
Festivalul International de Film NexT beneficiaza de sprijinul
Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii si
Patrimoniului National.
Un eveniment organizat de Societatea Culturala NexT.

Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Recomandat de Radio ZU

Partener de comunicare: Vodafone

Sustinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia

Parteneri: Institutul Cultural Roman, JTI, Carturesti, Stage Expert,
Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila
Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Goethe Institut,
Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar,
Delegatia Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, J’ai Bistrot,
Turbohalle, La Fantana, Pas Boutique

Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze,
BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro,
Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro,
Hypestreet.ro

NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, sustinut de
Itsy Bitsy si Gazeta Sporturilor si promovat de urbankid.ro si
prokid.ro.

Clubul festivalului: Coyote Cafe