De Citit : Știri

Scriitoarea poloneza Dorota Masłowska soseste la Bucuresti impreuna cu band-ul personal

| 27 mai

Prezentă în București cu ocazia participării Poloniei ca invitat de onoare la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014, Dorota Masłowska, fostul copil teribil al literaturii polone, va susține și un concert live în București în Club Control.
Dorota Masłowska va întâlni pentru prima oară publicul din România sâmbătă, 31 mai, de la ora 10.00 p.m, în Club Control. Concertul din București, în care va cânta alături de trupa sa, Mister D., este primul susținut într-o țară străină de către scriitoarea și artista poloneză. Intrarea este liberă.
Dorota Masłowska a început să cocheteze cu muzica întrucât, după cum ea însăși recunoaște, ieșirea din lumea literaturii către cea a muzicii ușoare i-a oferit nu numai o deschidere spre alte posibilități de a se exprima, ci și o senzație de eliberare. „Genul meu de creație va rămâne mereu cuvântul scris, însă literatura ca industrie m-a obosit. Sunt de părere că societatea noastră este foarte neamabilă. Dar nu pot să scriu o carte pe acest subiect, fiindcă urăsc literatura implicată. Iar aici, în cântece, pot să-mi exprim toate gândurile sumbre despre pițipoance, proxeneți, lovele și mersul cu Audi. M-am simțit liberă și fericită!”, spune Dorota Masłowska.

Venirea scriitoarei în țara noastră are loc în contextul participării Poloniei la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014, ca țară invitată. Vizita Dorotei Masłowska va dura patru zile și va culmina cu spectacolul pe care aceasta îl va susține în Clubul Control. Totodată, Dorota va participa în calitate de scriitoare la o serie de evenimente conexe pe care Institutul Polonez din Bucureşti le-a pregătit cu ocazia Salonului Internațional de Carte Bookfest 2014.

Despre Dorota Masłowska
Primul roman al Dorotei Masłowska, „Albă-ca-zăpada și roșu bolșevic”, a fost publicat în 2002, pe când scriitoarea avea doar 19 ani. Cartea sa a revoluționat literatura poloneză, datorită subiectului controversat pe care l-a abordat și a limbajului neobișnuit pe care autoarea l-a folosit în scrierea cărții. În scurt timp de la lansare, „Albă-ca-zăpada și roșu bolșevic” a devenit bestseller în Polonia. În anul 2005, Masłowska a publicat cel de al doilea roman al său, „Paw królowej”, premiat și el cu cea mai mare distincție literară din Polonia, premiul NIKE.
În anul 2014, DorotaMasłowska a lansat primul album muzical din carieră, alături de trupa sa, Mister D. Acesta este intitulat„Societatea este neprietenoasă” iar muzica este un amestec de versuri autoironice, în ritmuri de rap, punk și dance. Textele versurilor sunt inspirate din subiecte din presa locală și povestesc despre cât de neprietenoasă este societatea autohtonă. Din trupa Mister D. fac parte DorotaMasłowska, Marcin Zabrocki, KubaWandachowicz și Piotr Gwadera.