De Citit : Știri

Romania la Festivalul de Film de la Berlin 2011

| 01 februarie

Romania va fi prezenta pentru a patra oara consecutiv cu un stand romanesc in Berlinale Film Market, organizat in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, care se va desfasura in perioada 10-20 februarie 2011.
In acest context, va fi reeditata cea de-a cincea editie a catalogului Romanian Films, o brosura detaliata care cuprinde toate productiile romanesti de lung metraj si documentar, ce au avut premiera in ultimii 3 ani sau care urmeaza a fi lansate in prima parte a anului 2011.

Pe langa standul de prezentare, cinematografia romaneasca va fi reprezentata la cea de-a 61-a editie a Berlinalei de doua filme de scurt-metraj prezente in competitia Berlinale Shorts 2011: 15 Iulie (R. Cristi Iftime) si Apele tac (R. Anca Miruna Lazarescu).
15 Iulie spune povestea a doi tineri care decid sa petreaca un weekend la Brasov. Fata isi convinge prietenul sa treaca si pe la bunica ei, unde isi descopera tatal intr-o ipostaza mai putin obisnuita. In rolurile principale se regasesc actorii Adrian Titieni si Lorena-Andrada Zabrautanu.
In Apele tac, a carui actiune se petrece in Romania anului 1986, Gregor si Vali vor sa fuga din tara, trecand Dunarea inot, spre partea sarba. Pentru a fi sigur de reusita fugii, Gregor are o singura conditie: Vali trebuie sa isi lase sotia in urma. Filmul este o co-productie Filmallee (Germania) Strada Film si ii are in rolurile principale pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu si Patricia Moga.

Romania va organiza si in acest an mult asteptata petrecere romaneasca – unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest tip din cadrul Berlinalei – la care vor fi invitati producatori, distribuitori, reprezentanti ai fondurilor de finantare directori de festivaluri, presa de specialitate etc. Acestia vor avea posibilitatea sa intalneasca regizorii, producatorii si distribuitorii romani prezenti la Berlin, sa fie informati despre noutatile cinematografiei romanesti si, nu in ultimul rand, sa se bucure de un concert sustinut de DJ DuBase.

Standul romanesc de la Berlin este organizat Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), care continua astfel campania de promovare si sustinere a industriei de film romanesti, demarata cu mai multi ani in urma si sustinuta de o serie de evenimente cinematografice, printre care se numara Festivalul International de Film Transilvania, Gala Premiilor Gopo, Noaptea alba a Filmului Romanesc.
***
Click pentru cele mai recente stiri.