De Citit : Știri

Peter GREENAWAY revine la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF 2011 cu Live Cinema VJ Performance – Lupercyclopedia

| 10 noiembrie

LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia, prezentat in premiera absoluta in Romania si in exclusivitate in deschiderea Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF 2011, e un spectacol audio-vizual profund inovator, liber de orice conventii specifice salii de cinema si infuzat de libertatea si dinamismul unui concert de muzica.
„LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia” deschide noua editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF Joi, 17 Noiembrie 2011, orele 20.00, la Sala Polivalenta.

Realizat in parteneriat cu ARCUB si British Council, cu sprijinul generos al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret si al JTI, LUPERCYCLOPEDIA e un impresionant experiment ce pune in discutie limitele limbajului filmic, oferind publicului o experienta cinematica inedita. Prin intermediul unui sistem VJ special conceput (o plasma cu touch-screen), GREENAWAY combina imagistica sa avangardista cu soundtrack-ul experimental al artistului olandez HUIBERT BOON, proiectand simultan pe 5 ecrane de mari dimensiuni si mixand “in direct” imagini din creatia sa multimedia Tulse Luper Suitcases. Manevrand uriasul touch-screen, noul „dirijor de imagini in timp real” GREENAWAY ofera spectatorului o experienta absolut noua: CINEMA LIVE la superlativ, eliberandu-se total de liniaritatea cinema-ului clasic. In plus, amenajarea spatiului plaseaza cabinele VJ-ului/regizor si DJ-ului in centrul salii, astfel incat acestia nu au o pozitie „privilegiata” fata de public – nu stau pe scena, ci in mijlocul spectatorilor, care se pot plimba in jurul lor si pot privi cele 5 ecrane din orice unghi doresc.

Ineditul „LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia” se bucura de un succes imens in toata lumea. in ultimii doar 4 ani, a calatorit in 14 tari, avand 33 de reprezentatii in Australia, Belgia, Brazilia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia si Spania.
LUPERCYCLOPEDIA continua colaborarea de mare succes demarata anul trecut, cand Peter GREENAWAY, in calitate de invitat de onoare al festivalului, a deschis editia precedenta a BIEFF cu un impresionant Masterclass intitulat „Cinematograful a murit, traiasca cinematograful!” si a prezentat in premiera in Romania cel mai recent film al sau REMBRANDT’S J’ACCUSE, eveniment care a atras un public de peste 2000 de spectatori. Ca urmare a acestui succes deosebit, BIEFF ofera publicului din Romania posibilitatea de a-l reintalni pe inovatorul regizor, de data aceasta in ipostaza inedita de VJ.

Conceptul de Live Cinema isi are originile in anul 2005 cand, pe 17 iunie, Peter GREENAWAY a debutat ca VJ in Club 11, “templul” VJ-ilor din Amsterdam, unde a electrizat multimea. Magnificul debut ca VJ al lui Peter GREENAWAY nu a trecut neobservat. Gratie extraordinarului sau simt cinematografic si abordarii sale pline de energie, GREENAWAY a castigat respectul colegilor VJ-i din intreaga lume si, astfel, a impus un nou trend pe piata internationala de VJ-ing. Succesul fantastic al acestui prim show l-a determinat pe Peter GREENAWAY sa prezinte spectacolul in fata unui public international, initiind „Peter GREENAWAY Tulse Luper VJ World Tour”. Festivaluri de film, muzica si crossover au gazduit revolutionarul spectacol in sali de teatru clasice si moderne, piete publice, hale industriale, amfiteatre, sali de concerte si de opera, sau muzee.

“Cinematograful a murit in 1983, atunci cand telecomanda televizorului a fost introdusa in sufrageriile din intreaga lume”, sustine GREENAWAY. Alternativa propusa de el in LUPERCYCLOPEDIA este un “cinematograf ambiental non-narativ multi-screen, ce promoveaza cresterea nivelului de educatie vizuala necesara viitorului new media, care va inlocui cu siguranta cinematograful traditional". Revolutionarul show audio-vizual revolutionar transcende limitele limbajului filmic si ofera publicului o experienta cinematografica absolut noua si incitanta. Ca inovatie majora, in locul unui film ale carui forma si continut sunt definitive, spectatorilor li se prezinta un film care se creeaza sub ochii lor, “in direct”. Acest eveniment cultural major va avea, fara indoiala, un impact puternic nu doar asupra modului in care e perceput spectacolul cinematografic, ci si asupra viziunii tinerilor artisti vizuali si cineasti.

„LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia” e o productie a Kasander Film, una dintre cele mai importante case de productie olandeze, cu care Peter GREENAWAY colaboreaza de peste 15 ani, filmele pe care le-au realizat impreuna fiind selectionate la cele mai importante festivaluri de film din lume precum Cannes, Venetia, Berlin, Locarno, Toronto etc.

Nume emblematic in cinema-ul contemporan avangardist, Peter GREENAWAY e unul dintre cei mai originali si controversati cineasti ai prezentului. Influentate de studiile sale de pictura, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie si filosofie, filmele lui PETER GREENAWAY traverseaza adesea teritorii neexplorate, respingand structurile narative conventionale in favoarea unei imagistici impresionante si a unei tensiuni emotionale intense, fascinat de simetriile si paralelele formale, devenind notoriu atat pentru erotismul provocator cat si pentru pretiozitatea sa asumata.
Creatia sa e impresionanta: 12 lungmetraje (plus alte doua aflate in fazele de productie sau postproductie) si 50 de scurtmetraje si filme documentare, nominalizate cu regularitate la festivaluri precum Cannes, Venetia sau Berlin, expozitii, instalatii video, VJ performances, picturi, carti, librete de opera; a colaborat cu compozitori celebri precum Michael Nyman, Jean-Baptiste Barriere, Philip Glass si David Lang. Primul sau lungmetraj, THE DRAUGHTSMAN’S CONTRACT (1982), a fost excelent primit de critica si l-a consacrat in plan international drept un cineast de o mare originalitate, reputatie i-a fost consolidata de urmatoarele sale filme, dintre care amintim doar THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE, AND HER LOVER, THE PILLOW BOOK, THE TULSE LUPER SUITCASES, DROWNING BY NUMBERS, 8 1/2 WOMEN, NIGHTWATCHING.

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.