De Citit : Știri

Omul cu martoaga, un nou proiect TNB

| 04 mai

Marti, 3 mai 2011 a avut loc la Teatrul National I.L.Caragiale TNB Bucuresti prima lectura a piesei Omul cu martoaga de George Ciprian, una dintre capodoperele dramaturgiei romanesti interbelice care se reia pe prima scena a tarii la 84 de ani de la premiera absoluta si la peste jumatate de veac (55 de ani) de la ultima ei versiune la National.
Noul spectacol al Nationalului va fi pus in scena, la Sala Amfiteatru, de regizoarea Anca Bradu care i-a distribuit pe urmatorii actori in rolurile acestei comedii savuroase: Daniel Badale, Ioan Andrei Ionescu, Gavril Patru, Monica Davidescu, Tania Popa, Marius Bodochi, Andrei Finti, Mihai Verbitchi, Bogdan Musatescu, Andrei Duban, Magdalena Cernat. Scenografia spectacolului va fi semnata de Stefania Cenean, iar muzica de Vlaicu Golcea.
Premiera acestei piese a avut loc la 7 octombrie 1927 la Teatrul National, avand in distributie nume de notorietate ale scenei romanesti de atunci: George Calboreanu (in rolul arhivarului Chirica), G. Ciprian (nu doar autor, ci si actor !), I. Brezeanu, I. Manu, Sonia Cluceru si altii.
Urmatoarea versiune scenica pe scena Nationalului, in regia lui Alexandru Finti, dateaza din 1956. Din distributie ii amintim pe Matei Alexandru (Chirica), Geo Barton, Damian Crasmaru, Draga Olteanu Matei, Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stanescu, Constantin Rautchi s.a.