De Citit : Știri

Maria de Buenos Aires, tango operita lui Astor Piazzolla, in premiera la TNO

| 07 martie

Maria de Buenos Aires, una dintre cele mai celebre piese scrise de Astor Piazzolla, va avea premiera pe 11 martie, la ora 19.00, la Teatrul National de Opereta Ion Dacian TNO Bucuresti. Evenimentul are loc la 90 de ani de la nasterea celebrului compozitor argentinian.
Pretul biletelor este de 30 lei (categoria I), 20 lei (categoria II), 10 lei (categoria III – pret redus). Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a TNO, tel. 021 313 63 48 sau pe www.eventim.ro.

Maria de Buenos Aires este o poveste despre viata, moarte si renastere, povestea Mariei, personajul principal, care devine intruchiparea unui Buenos Aires pasional, destructiv, decadent, dar care are posibilitatea de a se salva tocmai prin asumarea si intelegerea destinului sau.

Povestea cu tenta suprarealista se invarte in jurul unei femei usoare din capitala argentiniana, pe nume Maria, personaj care, dupa moarte, devine pe scena o Umbra care reface traseul vietii Mariei. Povestea imaginata de regizor incepe pe patul de spital al Mariei, unde ea isi aminteste intreaga ei viata. In fata ochilor ei se deruleaza fragmente din existenta sa pe care le priveste ca intr-o oglinda. Copilul Maria, care s-a prostituat ca sa supravietuiasca, a ajuns o adolescenta pasionala. Marea ei dragoste a fost Poetul, caruia i-a daruit un copil, dar caruia nu i-a marturisit niciodata acest lucru. Nu a putut sa-l creasca, insa, pentru ca o femeie usoara nu avea cum sa-i ofere o educatie potrivita unui copil.

Povestea Mariei este povestea unui personaj care si-a gresit destinul, care a trait in corpul si soarta altei persoane. Singura ei preocupare ramane aceea de a-si salva copilul si de a evita ca acesta sa aiba aceeasi soarta cu a ei. In final, ii marturisteste Poetului ca fetita este a lui si impacarea sufleteasca o elibereaza, lasand-o sa plece in lumea de dincolo.

Spectacolul propune o viziune originala si reinterpreteaza libretul,opunand purei fatalitati puterea catharctica a luptei cu destinul si renuntand la aluziile blasfemice la adresa unei divinitati nedrepte. Prin lupta pe care o duce Umbra Mariei pentru a impiedica reiterarea istoriei personale in viata fiicei sale, un alter ego al ei, Maria se impotriveste, de fapt, propriului destin si invinge fatalitatea.

Astor Piazzolla, una din figurile centrale ale tangoului contemporan, este renumit pentru schimbarea pe care o aduce tangoului traditional, prin mutarea accentului din spatiul de dans caruia ii era destinata aceasta muzica, spre o compozitie mult mai complexa, obtinuta prin adaugarea unor elemente de jazz si eliminarea tendintelor exacerbate de romantism si autocompatimire specifice tangoului.

Mario Radacovsky a avut o cariera stralucita ca dansator, renumit pentru abilitatile artistice si tehnica de dans deosebite, ca si pentru talentul actoricesc cu care este inzestrat. A fost membru al Companiei de Balet a Teatrului National Slovac si apoi director artistic al acesteia, dar si prim-solist la Les Grands Ballets Canadiens din Montreal. A lucrat alaturi de coregrafi de reputatie internationala, ca Jiri Kilian, Mats Ek, Nacho Duato, Ohad Nahrin, William Forsythe, Edouard Locke si altii, iar din 2002 isi desfasoara activitatea de coregraf, in paralel in Europa si in Statele Unite.
Vezi aici mai multe detalii despre spectacolul Maria de Buenos Aires sau programul spectacolelor recomandate de 24FUN.ro