De Citit : Editoriale

Adrian Ghenie, Nicolae Grigorescu, o nevroza artistica si o poveste cu hiene

| 21 februarie

Arta e unul dintre scopurile ultime. De ce uitam?

Observ cu tristete ca noua isprava a lui Adrian Ghenie care a devenit noul Nicolae Grigorescu odata cu licitatia de la Sotheby’s de saptamana trecuta a reusit sa-i sminteasca pe multi artisti. Derapajul ia doua forme: admiratia nediscriminata imbujorata patriotic ( Ooo! In sfarsit, Rrromania a invins!) sau pura invidie ( De ce naiba o pictura atat de retro mixata cu baconisme – borremanisme-tuymanisme-richterisme si cu subiecte de import bine gasite face atat de mult si eu…).
Ca o consolare pentru cei din a doua grupa va spun: nu-l invidiati pe Ghenie. A fost greu sa ajunga pana acolo, s-a varsat in zadar mult suflet pe drum. Cat despre primii am in tolba o poveste de reamintit. E culeasa de Jean-Claude Carriere si e din folclorul african. Se facea ca o hiena tocmai a prins o mica antilopa dupa ce a facut foamea multa vreme si cind era pe punctul sa se infrupte din prada binemeritata care o va hrani o buna bucata de vreme… hop… si restul hienelor se prezinta la ospat. Prima incearca sa-si apere cu forta captura insa isi da seama ca nu va putea sa preintampine imparteala. Asa ca inventeaza o poveste. Suratelor, spuse prima hiena, nu va precipitati asupra unei mici antilope care nu va putea potoli foamea nimanui.
Ascultati un adevar pe care l-am aflat de curand: in satul pe care-l vedeti in departare, oamenii, aceste maimute chele cu unghii late, au sacrificat o ciurda de vaci. Ei sunt mofturosi si nu mananca decat muschii si folosesc pielea vacilor. Oasele si organele le arunca si fac mormane la marginea satului pentru a da obolul si salbaticiunilor savanei. Mergeti acolo si raiul ne asteapta pe toti! Cu mult avant si tot atata disperare hiena reusi sa-si convinga hoarda. Toate hienele o luara la fuga ca apucatele spre sat. In timp ce se departau, hiena initiala dadu sa se intoarca la antilopa ei cand brusc indoiala incepu sa sclipeasca nelinistitoare. Daca toate suratele ei au mers inspre sat, poate ca e ceva adevar in ce a spus. Mai clipi o data si o zbughi si ea in urma celorlalte.
Cat despre Teapa si Calul din Piata Revolutiei am visat ieri seara cum un ciclop smulge teapa si o infige exact in curul calului. Carol scapa de sodomie.