De Citit : Știri

Daniel Magdal si Marius Manole in Stelele-n cer…

| 11 ianuarie

Joi, 12 ianuarie, de la ora 19.30, Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti gazduieste un recital – eveniment, dedicat poetului Mihai Eminescu.

Recitalul “Stelele-n cer…” se bucura de participarea tenorului de talie internationala Daniel Magdal, care va interpreta lied-uri pe versuri de Mihai Eminescu din creatia compozitorilor Nicolae Bretan, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Mihail Jora, Laura Manzat, acompaniat de pianista Luminita Berariu. Studioul Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess” va prezenta, cu acest prilej, nu numai lucrari consacrate din creatia romaneasca de lied, cat si creatii in prima auditie absoluta.

La recitalul “Stelele-n cer…” va participa ca interpret si cunoscutul actor Marius Manole de la Teatrul National Bucuresti care va recita, alaturi de actrita Raluca Aprodu, texte adaptate dupa corespondenta Mihai Eminescu – Veronica Micle, in coordonarea scenica a regizoarei Anda Tabacaru Hogea. De asemenea, la eveniment se inregistreaza si participarea violonistei Lucia Neagoe.

Recitalul “Stelele-n cer…” este dedicat implinirii, in luna ianuarie, a 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. Prin acest spectacol, Studioul Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess” doreste promovarea in randul tinerelor generatii a creatiei nationale de lied si a versului eminescian.

Absolvent al Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi in 1991, Daniel Magdal a fost angajat ca solist la Opera Nationala Romana din acelasi oras pana in 1997, an in care s-a stabilit in Germania. De atunci pana in prezent, este colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Halle, Hannover, Saarbrücken, Schwerin, Berlin, Praga. La acestea se adauga participarea la prestigioase festivaluri, precum cele de la Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton – (Canada). Colaborator fidel al teatrului liric bucurestean, tenorul Daniel Magdal a fost invitatul de onoare al Operei Nationale Bucuresti in primul spectacol din cea de a doua parte a stagiunii 2009 – 2010: “Aida” de Giuseppe Verdi. Daniel Magdal sustine roluri importante la Opera Nationala Bucuresti de mai multe stagiuni. Pe scena teatrului liric din Bucuresti el a interpretat Turiddu din “Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Canio din “I Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo, iar in ultimele trei stagiuni Edgardo din “Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Samson din “Samson et Dalila” de Camille Saint – Saëns, Mario din “Tosca” de Giacomo Puccini, Rodolfo din “La Bohème” de Giacomo Puccini, Don José din “Carmen” de Georges Bizet. Daniel Magdal este in prezent unul dintre cei mai apreciati tenori de pe scenele lirice europene. De curand, el a interpretat la Innsbruck, Kiel si Klagenfurt rolul Eneas din “Troienii” de Hector Berlioz.

Pianista Luminita Berariu a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti si este maestru acompaniator la Opera Nationala Bucuresti, precum si sef compartiment maestri in cadrul aceleiasi institutii. Cariera sa a fost in plina ascensiune incepand din anii 90, fiind apreciata ca una dintre cele mai talentate pianiste la noi in tara, dar si in Europa si in Africa de Nord. A cantat pe scene din Romania, Germania, Franta, Belgia, Italia, Spania, Israel, Tunisia, Statele Unite ale Americii etc. A participat la prestigiosul Festibal de la Edinburgh unde a pregatit versiunea de concert pentru capodopera enesciana “Oedipe”, in 2002, alaturi de dirijorul Cristian Mandeal. De asemenea, a sustinut concerte solistice in numeroase orase din Marea Britanie, unde a fost invitata frecvent sa cante, timp de mai multe stagiuni. Este constant un indrumator important al solistilor Operei Nationale Bucuresti.

Unul dintre cei mai apreciati artisti ai Teatrului National Bucuresti, Marius Manole a absolvit Academia de Arte “George Enescu” din Iasi, moment urmat de numeroase colaborari cu importante institutii de cultura din tara. Printre acestea se numara Teatrul Odeon, Teatrul “L.S. Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul “Maria Filotti” Braila, Opera Nationala Romana din Timisoara etc. Printre reusitele sale se numara Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine si Premiul Special la Festivalul de Teatru Contemporan de la Brasov pentru Paulie din “Drept ca o linie” de Luis Alfaro, spectacol al Teatrului “Maria Filotti” Braila; Premiul pentru “Tineri Creatori” acordat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru rolul Puck din “Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare, realizat la Teatrul National Bucuresti; doua nominalizari la Gala Premiilor UNITER, pentru Debut si pentru Cel mai bun actor etc.