De Citit : Știri

Cristi Mungiu a obtinut cea mai mare finantare la concursul CNC

| 17 noiembrie

Centrul National al Cinematografiei (CNC) a facut publice listele cu castigatorii finantarilor pentru primul concurs de proiecte pe 2011. Regizorul Cristian Mungiu a iesit pe primul loc la lung metraj, cu proiectul numit Provizoriu, obtinand cea mai mare finantare, in valoare de 1,188,000 Lei.

Mungiu este urmat de indeaproape de Corneliu Porumboiu care a obtinut 1.115.000 lei pentru proiectul Un interval de 9 minute, si de Cristi Puiu cu proiectul filmului La conac, ce va fi finantat cu 910,000 lei.

Alte proiecte finantate in aceasta sesiune: Imi curgi prin Vine – Florin Serban – 845.000 lei, Cavalerul albastru – Horatiu Malaele – 902,000 lei, Cutia de Ghete – Mihai Ionescu – 780,000 lei si Cristian – Tudor Giurgiu – 760,000 lei.

Lista celor care nu au obtinut sustinere financiara de la CNC produce surprize anul acesta, printre perdanti ii amintim pe regizorii Serban Marinescu, Nicolae Margineanu, Radu Gabrea, Geo Saizescu sau Adrian Sitaru.

La categoria debut castigatorii au fost: Vlad Paunescu pentru proiectul Regina Directului – 942,000 lei, urmat de Gabriel Danaiata cu proiectul Dublu – 528,000 lei si Sorin Marin cu 7 de inima rosie pentru care a primit suma de 30,000 lei.

Comisia de selectie a proiectelor cinematografice pentru sectiunea de filme de fictiune de lung si scurtmetraj, productie si dezvoltare de proiecte a avut urmatoarea componenta: Constantin Chelba (cineast), Irina Margareta Nistor (critic), Florin Mihailescu (director de imagine, profesor universitar), Copel Moscu (regizor, profesor universitar) si Mihai Orasanu (producator, profesor universitar).

Consulta listele complete pe site-ul CNC