De Citit : Știri

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Teatru Fest(in) pe Bulevard incepe in acest weekend

| 08 octombrie

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara şi finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii, având şi sprijinul UNITER, va avea loc în perioada 11–18 octombrie 2014. În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului Nottara şi în teatrele partenere, se vor juca o serie de producţii ale unor trupe din ţară şi din străinătate, precum și patru spectacole marca Nottara, dintre care trei vor intra în competiție.
„Pentru că teatrul nu este apanajul elitelor, am adunat laolaltă producţii pentru toată lumea, încercând să nu facem concesii prostului-gust, vulgarităţii, trivialităţii.
Aşa cum stă bine unui festin teatral, avem reprezentaţii spumoase, care stârnesc hohote de râs, precum şi producţii crude, puternice, cu subînţelesuri filosofice. Avem muzică, dans şi… surpriză: vom ieşi în stradă pentru a vă întâmpina, pe toţi, cu un pahar de vin!
Într-un cuvânt, vrem să vă arătăm întreaga noastră recunoştinţă, poftindu-vă la un adevărat FESTIN de teatru pe Bulevard!”
Marinela Ţepuş,
Directorul Teatrului Nottara
Ca şi anul trecut, spectacolele sunt împărţite în două secţiuni. Prima, cea competitivă, denumită Mici crize… și electorale, va conţine spectacole care au ca temă criza, un subiect de maximă actualitate; criza de orice tip: economică, socială, politică, sexuală sau de identitate, precum și cea electorală, resimțită cu precădere în acest an. Printre acestea se numără: Panică de Mika Myllyaho, regia: Theodor-Cristian Popescu (Producţie a Teatrului Nottara, Bucureşti), Carne de Viliam Klimáček, regia: Jan Fric (Producţie a Studio Rubín, Praga), Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca), Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Alexandru Dabija (Producţie a Teatrului Odeon, Bucureşti) şi ultimul spectacol al teatrului gazdă, Noul locatar de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.
Şi anul acesta Teatrul Nottara a produs un spectacol special pentru festival şi anume Poker Face, în regia Adelei Bițică, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluția de catifea – moment care a provocat crize şi a schimbat vieți. Autorul Petr Kolečko a fost prezent la premiera pentru presă, care a avut loc în data de 12 iunie 2014. Spectacolele Rapsodie-n roz, după Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan şi Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, vor fi susţinute în afara competiţiei.
Juriul acestei ediţii este format din: Mircea Morariu, Roxana Croitoru, critici de teatru, Edit Kulcsár, teatrolog, dramaturg la Teatrul Naţional din Budapesta, Crenguţa Manea şi Ion Parhon, critici de teatru.
Pe Bulevardul Comediei (secţiunea necompetitivă) vor putea fi văzute, printre altele, producţii ale unor teatre din țară și din București: Don Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Măniuţiu, producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş (Compania Liviu Rebreanu), Tartuffe sau Impostorul, de J.B.P. Molière, versiunea scenică și direcția de scenă aparținându-i lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis), Play Shakespeare în regia lui Cristian Pepino (Teatrul Ţăndărică) precum şi VICTOR‘ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania teatrală Petits Bâtons Production, Fontaine).
În ultima seară a festivalului, la Sala Horia Lovinescu, Marius şi Lorin Mihalache vor susţine un spectaculos concert.
Manifestarea va începe cu un inedit eveniment stradal, prin care trecătorii vor fi invitați să devină spectatori. Acesta se numeşte Un zâmbet, click şi… gong!, este conceput şi regizat de Mihai Lungeanu şi se va desfăşura pe trotuarul din faţa teatrului şi în foaier, în data de 11 octombrie 2014, de la ora 16.30.
Tot în prima zi de festival, înainte de prima reprezentaţie, vă invităm şi la vernisajul expoziţiei de fotografie de teatru, Clicuri şi.. Declicuri, a artiştilor Maria Ştefănescu şi Sorin Radu.
În această perioadă, Teatrul Nottara va găzdui şi alte evenimente conexe. Regizorii Mihai Lungeanu și Alexandru Mâzgăreanu, vor realiza trei spectacole-lectură, bazate pe textele unor comedii de bulevard, la care vor participa actori ai teatrului.
De asemenea, vor fi organizate colocvii pe temele:
· Regizorul și trupa în teatrul de azi. Este noţiunea de trupă una depășită? Cum se pune problema în teatrele de repertoriu? Dar în teatrul independent? Este actorul fetiș un pivot în relația regizor-trupă? (Moderator: Marina Constantinescu, critic de teatru și realizator TV)
· Teatru și umanism într-o lume a violenței. Căutările scriitorului și răspunsurile criticului. Relația criticului cu dramaturgia actuală. (Moderator: Doina Papp, critic de teatru, publicist)
· Scenografia și tehnicile moderne audiovideo, complementaritate sau tutelă. Light designul și decorul de lumini. (Moderator: Cristina Rusiecki, critic de teatru, jurnalist.)
„Ne vom referi fie la dramaturgia contemporană, adaptată durității mediului care o inspiră, fie la regie, pentru care problemele se pun diferit în teatrele de repertoriu și cele independente, fie la scenografie, care trece prin condiționările tehnice ale audio-vizualului modern.
Vă invităm, așadar, să ne fiți alături la colocviile critice ale Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care vor avea loc pe 14, 16 și 17 octombrie.
Dorindu-ne un schimb de experiență între cei care fac și cei care… desfac în cuvinte opera scenică, am vrea să facem din secțiunea colocviilor un moment la fel de agreabil ca și festinul teatral pregătit de organizatori.”
Doina Papp, critic de teatru
Accesul la colovii şi la spectacolele-lectură este liber.
În datele de 12, 14, 16 şi 17 octombrie înainte de începerea primelor reprezentaţii ale fiecărei serii, vor fi lansate cărţi de teatru, în foaierul Sălii Horia Lovinescu. Florica Ichim, critic de teatru, redactor şef al revistei Teatrul Azi şi Doru Mareş, critic de teatru, vor fi pe rând gazdele acestor lansări de carte.
Ziarul festivalului, coordonat de jurnalista Maria Sârbu şi realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, va avea patru numere şi va fi distribuit gratuit pe parcursul evenimentului.
În timpul festivalului, spectatorii vor putea participa la concursuri pe pagina oficială de Facebook, atât a Teatrului Nottara, cât şi a festivalului, dar şi pe noul site www.festinpebulevard.ro sau pe acelea ale partenerilor media.
Pentru spectacolele din Fest(in) pe Bulevard, biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia de bilete (din Bd. Magheru, nr. 20, telefon: 021.317.41.01), deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, şi de pe site-ul www.eventim.ro.
Vă aşteptăm cu drag la un nou Fest(in) cultural!
Organizator:Teatrul Nottara
Finanţatori: Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii
Cu sprijinul: UNITER
Parteneri: Rotary Club Bucureşti Atheneum, PSICOM, Teatrul Odeon, Teatrul Metropolis, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, UNATC I.L. Caragiale Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti
Sponsor principal: Alistar Security
Sponsori: Murfatlar, Gaggia Milano, Cumpăna
Eveniment recomandat de: Antena 3, RFI România,Gold FM
Parteneri media de tradiţie: TVR 2, Radio România
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti FM, Teatrul Naţional Radiofonic, AGERPRES, România Liberă, Academia Caţavencu, Observatorul Cultural, Ateneu, Fundaţia Culturală Camil Petrescu, ZiarulMetropolis.ro, PORT.ro, Yorick.ro, Sensotv.ro, TheEpochTimes.ro, Nonguvernamental.org, BIGCITYLIFE.ro, Comunicate de afaceri