De Citit : Editoriale

In oglinda

| 12 ianuarie

Esti pana cand nu mai esti.

Anghel a devenit Angel din dragoste. Pe iubirea vietii lui o chema Angela. Asa ca, tiptil, si-a abandonat vechiul nume, un soi de Gheorghe onomastic, facand loc seraficului Angel, cu personalitate vaporoasa si intelectuala. Asa au defilat prin lume, au mers la Vama Veche, la concerte, la cluburi, tot asa s-au angajat la acelasi trust, in acelasi birou. Si vechiul nume s-a desprins de el ca pielea unui sarpe. S-au casatorit, si-au facut noi prieteni… Aici a excelat ea, caci natafletii lui se incapatanau sa-l umileasca, strigand gros: "Ba, Anghele!".
De cand aflasera de pardalnica transformare, a avut parte de "Angelicaa, Angelus, nene Angelache" si cate si mai cate! Dar daca ar fi aflat ca-si schimbase data nasterii cu 24 de ore, ca sa pice in aceeasi zi cu aleasa inimii sale? Dragostea are nevoie de certitudini astrale. N-ar fi inteles.
Asa, viata lui a evoluat armonios, in deplina concordanta cu sinele care-l impinsese inainte. Asa ca, in dimineata asta, Angel s-a dus in baie, si-a potrivit apa calda, a scos din sertar prosoapele personalizate cu broderie aurie, a depus cu delicatete balsamul pe marginea chiuvetei, a aranjat piatra ponce, sarurile si foarfecele de manicura si pedicura cu un gest molatic. Si-a ridicat cu lentoare privirea in oglinda. Privirea de control. Si a inghetat. In oglinda nu era nimeni. Nu a apucat sa se dumireasca, sa-si traga un pumn finut peste fata, ca, din dormitor, s-a auzit racnetul sfasietor al Angelei: "Aaangeeeel!" A uitat de tot si de toate si s-a repezit intr-acolo. Cand a deschis usa a inghetat. Aleasa inimii sale era tintuita pe podele, ca o contorsionista, de un Anghel asudat, injurand si ragind ca o vita injunghiata. O clipa, strainul a ridicat privirea, a privit prin el si si-a vazut mai departe de treaba.