De Citit : Știri

Artistii copiilor/ Arta de a darui

| 27 mai

Art for Children – Licitație în scop caritabil este o inițiativă ce își propune să creeze o legătură între artiști și copii, menită să contribuie atât la viitorul educației, cât și la rescrierea destinelor unor copii aflați în situații dificile. Evenimentul este organizat de Artmark alături de Prințesa Sturdza, Asociația Generation Europe România, în asociere cu UNICEF România și găzduit de BNR. Proiectul caritabil Art for Children este prima licitație de asemenea anvergură care a avut loc în România. O mulțime de colecționari au ales să ofere lucrări de patrimoniu în valoare de 500.000 euro, de altfel un fapt nemaiîntâlnit într-o licitație caritabilă din România, pentru a participa la creșterea notorietății acestei cauze și la strângerea fondurilor necesare pentru a susține pe termen lung programe dedicate copiilor.

București, 26 mai 2014
Expoziţia Art for Children prezintă unele dintre cele mai semnificative nume de artiști români contemporani, recunoscuți internațional, și care, prin acest eveniment deosebit, își leagă simbolic opere excepționale de destinele unor copii. De asemenea, expoziția se va bucura și de prezența artiștilor români importanți.
Vedetele licitației caritabile Art for Children sunt Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Petrașcu. Dintre acestea se remarcă tabloul "Ţărancuţă cu broboadă galbenă" (valoare estimativă: 30.000 – 40.000 euro) de Ştefan Luchian, reprezentativă pentru creațiile portretistice în care transpare afinitatea artistului față de psihologia umană sau portretul "Baticul galben" (valoare estimativă: 25.000 – 35.000 euro) realizată de Nicolae Tonitza în ultimii ani de creație la Balcic. De asemenea, privirea personajului "Liolea" (valoare estimativă: 18.000 – 25.000 euro) a lui Theodorescu-Sion, pictor al simbolului, este la fel de expresivă și sugestivă precum cea a "Ștregarului" (valoare estimativă: 10.000 – 16.000 euro) lui Camil Ressu, ambele opere putând fi admirate în expoziție. Dintre artiștii români importanți prezenți în expoziție sunt și Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Ștefan Dimitrescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Vermont.

Dintre artiștii contemporani care au donat lucrări pentru a susține cauza copiilor se numără: Roman Mircea, Șetran Vladimir, Crețu Dorin, Chiuariu Francisc, Ilfoveanu Sorin, Dulhan Amalia, Ciobanu Claudiu, Zidaru Marian, Sofian Albert, Paraschiv Christian, Bota Dan, Tar Aurel, Slimovschi Alina-Ondine, Topan Dorel, Muntean Ada, Zidaru Marian, Docea Mihai-Constantin, Ilfoveanu Ana-Ruxandra, Zoltan Bela, Zoltan Antoaneta, Pacea Constantin, Neamţu Sorin, Țipoia Alexandru, Țipoia George, Ruxandra Grigorescu.

Expoziția proiectului caritabil Art for Children mai poate fi admirată până pe 27 mai la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, și pe 28 mai la BNR, str. Doamnei, nr. 8, unde va avea loc și licitația caritabilă. Vizitarea expoziției și participarea la licitație în incinta BNR se face prin confirmare la +40 758 056 113, [email protected], Luciana Matei. Accesul se face cu cartea de identitate (chiar dacă a fost confirmată prezența la eveniment). Vizitarea expoziției în cadrul Palatului Cesianu-Racoviță nu se face cu programare, putând fi vizitată oricând în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109