De Citit : Știri

26 de scurtmetraje in cursa pentru Trofeul NexT 2011

| 07 martie

A mai ramas mai putin de o luna pana la inceperea celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film NexT, iar programul de anul acesta se arata mai consistent ca niciodata. NexT isi asteapta spectatorii cu genuri diferite de filme si cu feluri diferite de a face cinema, cu sectiuni surpriza si programe speciale care impreuna provoaca un halucinant roller-coaster al emotiilor.
Competitia de anul acesta cuprinde 26 de titluri, din cele 1000 inscrise, selectionate de criticul de film Andrei Gorzo si co-selectionera sa din acest an, Irina Trocan, castigatoarea concursului de critica initiat de NexT in 2010.
Despre competitia NexT din acest an, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, sustine ca “va placea publicului mai mult decat oricare dintre competitiile precedente de la NexT. Pe masura ce vedeam filmele, constatam, minunandu-ne noi insine, cat de placut este ceea ce se contureaza. La un moment dat am inceput chiar sa cautam cu oarecare infrigurare niste filme mai incomode, astfel incat calupurile sa nu fie ca niste prajiturile inghitibile fara probleme. Am inceput sa ne gandim la modalitati de a le face mai putin digerabile, dar asa cum a iesit, fara sa fi existat vreo intentie anume in acest sens, e cea mai plina de culoare si cea mai antrenanta competitie de pana acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu cateva filme foarte frumoase despre relatii de iubire, cu filme de epoca sau pseudo-documentare.”
Din competitia din acest an nu lipsesc scurtmetraje premiate, precum Deeper than Yesterday (r. Ariel Kleiman) castigator al Kodak Discovery Award si Petit Rail d’Or la Festivalul de la Cannes (Semaine de la Critique) si Jury Prize in International Short Filmmaking la Sundance sau Baby (r. Daniel Mulloy), castigator al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA, despre care Andrei Gorzo declara ca e “un film aproape imposibil de caracterizat, despre o scurta intalnire dintre un barbat si o femeie intr-un oras, in care lucrurile escaladeaza cu foarte mare viteza inspre intimitate, dar personajele celor doi sunt atat de neobisnuite si bogate incat filmul e greu de rezumat in cateva cuvinte; tot ce pot sa spun despre el pe scurt e ca nu m-ar mira deloc sa castige marele premiu.”
Printre favoritele lui Andrei Gorzo din acest an se numara Stardust (r. Nicolae Provost), “o demonstratie despre cum, prin folosirea savanta a muzicii si in general a sunetului, i se poate conferi unui colaj de imagini filmate mai mult sau mai putin pe ascuns, pe strazi, in mall-uri, in baruri sau in restaurante, iluzia de film narativ clasic, in cazul de fata de blockbuster de spionaj. Regizorul construieste iluzia ca personajele participa la o poveste cu spioni si conspiratii,, lucreaza cu imaginatia publicului, cu asteptarile noastre, ca acele imagini pe care le vedem sa se lege conform unor scheme pe care noi le cunoastem din filme. Stardust este un fals film hollywoodian de spionaj, cu apariţii din partea unor superstaruri ca Jack Nicholson, Dennis Hopper si Jon Voight (despre care nu stiu daca au aflat vreodata ca apar in acest film) si e cu siguranta un candidat serios la Premiul pentru sound design”, sustine criticul de film.
Un alt film spectaculos din competitia NexT este, dupa Andrei Gorzo, scurtmetrajul Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 (r. Anthony Vouardoux) “un SF in toata puterea cuvantului, o reprezentare cat se poate de aratoasa a unei calatorii spatiale, iar spectacolul impresionant in sine culmineaza cu un gag care nu are cum sa nu smulga aplauze intregii sali. Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 e un candidat serios la Premiul Publicului, desi are o concurenta foarte consistenta din partea unor filme ca The Chronoscope (r. Andrew Legge), un pseudo-documentar despre o invenţie fictiva care ar fi schimbat istoria lumii, narat de Jeremy Irons, sau First Aid (r. Yarden Karmin), o farsa fermecatoare despre o serie de accidente compromiţatoare care i se intampla unui baiat atunci cand, din nostalgie, dar si din neastampar sexual, decide sa isi viziteze pentru ultima oara o fosta iubita, chiar cu o zi inaintea nuntii sale cu o alta femeie". O alta recomandare a lui Andrei Gorzo si totodata un film cu sanse la Premiul Publicului este North Atlantic (r. Bernardo Nascimento), bazat pe o poveste reala, “de un umanism pudic-sentimental care nu are cum sa nu placa spectatorilor”.
In competitia NexT 2011 se regasesc si cateva filme romanesti printre care Adulter (r. Peter Kerek) admirabil regizat, dupa parerea criticului de film, Apele tac (r. Anca M. Dunga) selectionat anul acesta la Berlinale si Strung Love (r. Victor Dragomir) pentru care Andrei Gorzo garanteaza ca va fi un alt favorit al publicului, “o comedie disco cu liceeni – ganditi-va la Grease cu John Travolta – dar plasata intr-o scoala profesionala din Romania comunista, in care baiatul bun si baiatul rau isi masoara puterile de strungari pentru a o impresiona pe cosanzeana liceului. Ca reprezentare cinematografica a trecutului comunist, Strung Love reprezinta ceva nou, in sensul ca, pentru prima data (si in mod evident), raportarea artistului la epoca (anii ’80) se face exclusiv prin fetisizarea artifactelor acesteia (cantece, haine, lozinci etc.), in lipsa oricarei experiente directe si a oricarui parti-pris politic sau moral – fetisurile respective constituie aici recuzita insolita a unei comedii cu liceeni realizate dupa convenţii hollywoodiene! Dincolo de noutatea asta, e un film plin de farmec si idei, cu ceva din spiritul scurtmetrajelor realizate in facultate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu”, continua directorul artistic al festivalului NexT.
Juriul care va stabili castigatorii celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film NexT este alcatuit din Marian Masone (producatoare a Festivalului de Film de la New York), Marie Dubas (producatoare de film si tutore in cadrul organizatiei Nisi Masa pe proiectul European Short Pitch), Christian Guinot (membru fondator al Festivalului International de la Clermont-Ferrand si in prezent membru al comitetului de selectie nationala, internationala si selectioner al programelor speciale din cadrul festivalului), Anne Garber (producatoarea executiva a programului "KurzSchluss" al ZDF/Arte, program centrat pe tematica filmului de scurtmetraj) si Dana Bunescu (editor si sound designer, care a contribuit, printre altele, la realizarea lungmetrajelor Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica), Felicia, inainte de toate (r. Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu), Moartea domnului Lazarescu (r. Cristi Puiu), Marele jaf comunist (r. Alexandru Solomon) si, nu in ultimul rand, California Dreamin’ (r. Cristian Nemescu), unde a semnat editarea de sunet).
Cea de-a cincea editie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc in perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Carturesti. Click pentru detalii si informatii bilete.
***
Click pentru cele mai recente stiri.