De Citit : Editoriale

Zidul lui Waters

| 05 septembrie

De la caderea Zidului Berlinului au trecut doua decenii si ceva. Acest “ceva” ni l-a adus si noua, dincolo de zidul Casei Poporului pe Roger Waters. Privilegiatii l-au vazut la Berlin atunci cand lumea europeana plina de speranta dadea de pamant cu zidirile sovietice. Lumea parea sa respire, parea ca toate zidurile ideologice devenisera tarana in manualele de istorie. Numai ca parea. La douazeci si ceva de ani se pare ca in Europa doar Germania si Polonia au scapat definitiv de ziduri. In rest, cam toata lumea sta cu mistria in palme si nu prea stie ce sa faca din ea.
Zidul nu a cazut cu totul, practic s-a reinventat. Uitati-va la vecini, ca doar capra e cea mai interesanta, uitati-va mai incolo spre Mediterana, spre fostele imperii, roman, grecesc sau colonial britanic. Si mai in sus spre fiorduri. Peste tot pluteste o nesiguranta, ba de la politic, ba de la criza, ba de la ideologii, ba de la noile valori ale mileniului 3. Dar mai ales priviti la noi. Vi se pare ca zidul ala a fost culcat la pamant? Si nu trebuie sa priviti doar in deceniul negru nouazecist. Ci dincolo de el. Si mai ales dupa momentul 2007 cand credeam ca am ajuns cu totul in Europa, nu doar geografic. Nu intram in alte detalii, de simtiri, culori, politici, investitii si alte vorbe electorale.
Sa zicem doar de calatorit. Stiu, stiu, se poate cu buletinul. Si ce? Greu de iesit din tara. Rutier doar pe drumuri ucigase si etern aglomerate. Cu charterul e pe propria raspundere. Trenul e cel mai tare. Ajungea acum cativa ani pana la Venetia, Salonic, Salzburg, Munchen, Ljubljana. Acum de-abia mai ajunge la Instanbul si Budapesta, in sezon turistic pana la Viena. Si destinatia Viena e in pericol sa fie suprimata. Si-atunci, am dat jos niste caramizi reale doar pentru a crea unele mult mai dure, de neclintit, ale constiintei?!
Am invatat ceva din “Zidul” berlinez al lui Waters de acum 20 si ceva de ani? Dar din cel bucurestean al lui august 2013?! Ne-or raspunde, poate, noii arhitecti ai viitorului apropiat.