De Citit : Editoriale

Drama cu final muzical sub salcie

| 12 septembrie

Cand am vazut scena mi-a cazut cerul in cap.

O scena mica, puchinoasa, din lemn, pe care, la ora la care am intrat eu sa-mi iau berea de pranz, erau lasate in asteptare instrumentele acoperite cu niste prosoape. Pentru mine asta insemna o bomba amorsata. Era evident ca la instrumentele astea se va canta, deci unul dintre templele mele secrete urma sa fie spulberat.
Hai sa va spun: e vorba despre o carciuma dintr-un sat pierdut undeva in Delta. Un loc in care ma ascund cu foarte puțini oameni alaturi, vara, ca sa imi ofer pentru cateva zile, un alt ritm: o curte de țara, ciorba de peste si o carciumioara sub o salcie uriasa unde se poți medita cu adevarat o bere. Meditația presupune un anumit regim sonor – ideal, in cazul meu, este zumzetul musteriilor care te mobilizeaza fara sa te copleseasca. Or’, apariția, in acel sanctuar, a unei formații cu activitați muzicale – si inca nu stiam ce fel de muzica putea sa fie cantata live in acel loc – insemna clar ca trebuie sa sterg locul de pe harta.
Am revenit seara si, apoi, am revenit in fiecare dintre serile de weekend. Am devenit adict fața de trupa Delfin 90. Formația care folosea instrumentele acelea prafuite era formata din patru pescari de 40-50 de ani; patru muzicieni tabaciți de vant, soare si votca care, cand au ei chef si ii doreste lumea, produc o atmosfera de terasa din anii ’80. O fac cu mare bucurie cu atat mai mult cu cat o buna parte din repertoriu este muzica de-a lor, ucraineana. Asta a fost o lovitura atat pentru cei cațiva vizitatori in trecere prin sat cat si pentru localnici. Autohtonii au cedat tentației si, aproape in fiecare seara, au dansat de-au rupt. Atunci am vazut pentru prima oara atat de aproape ceea ce este indeobste botezat „cazacioc”. Si, exact cand ma decideam sa clasez trupa la categoria „folclor”, Delfinii au intrat intr-un episod de rock progresiv instrumental din anii ’70 si, apoi, o piesa din Semnal M. Deci Delfin 90 exista din anul 1990, motiv pentru care asa se si numesc.