De Citit : Editoriale

Za pada

| 15 decembrie

Za Ipada
Am aflat de la stiri ca, in Romania, deszapezirea unui kilometru de drum costa vreo cinci mii de euroi. In Finlanda, unde ninge serios, temeinic si cu constiinta lucrului bine facut, aceeasi treaba costa o mie si ceva de euroi. Foarte misto veste. O noutate care poate sa umple de mandrie pieptul patriotic. Motivele sunt multe.
In primul rand, pe drumurile din Finlanda nu circula atata lume importanta. Aici, la noi, ce te faci daca vine Al Bano si vrea sa dea o tura pe la Rasnov? Cureti soseaua, asa, de mantuiala? Nu, nene, cumperi niste utilaje performante care costa jde mii si jde sute de euroi, in asa fel incat chiar daca ninsoarea te ia pe nepregatite, sa poti iesi la dat zapada fara sa te faci de rusine. Nu te poti prezenta in fata Europei aflate in plina recesiune cu niste rahaturi de tractoare. Zice lumea ca esti taran si nu te baga in seama cand vrei sa fii si tu din neamul Shengen.
Prin urmare, comandam niste Ferrari, niste Maserati si niste Aston Martin, cu lama si plug. Cumparam frumos niste costume Armani si Hugo Boss pentru lucratorii care ies la munca in conditii meteo deosebit de grele, ii incaltam cu pantofi eleganti dotati cu ABS si ESP, le mai luam fiecaruia si cate un ceas de la Richard Mille, sa stie exact cat stau in frig, dupa care cumparam de pe insula Islay cativa hectolitri de Lagavulin, un single malt serios, pentru a ne face curaj sa iesim afara pe o vreme atat de urata.
Sigur, inainte de treaba asta trebuie mancate niste antricoate argentiniene in sos de Gorgonzola si macar un pic de ficat de gasca, pentru aportul caloric necesar unei zile de efort.
Nu se mai poate lucra in salopeta, cu suba si cu caciulile alea sinistre, cu urachi imblanite. Nu suntem animale. Nu suntem sclavi, ce Dumnezeu? Pai, de-aia am facut noi Revolutia?