De Citit : Editoriale

Cautatorii de comori

| 18 iunie

Comorile nu asteapta decat cautatorul potrivit. E drept, trec pe acolo tot felul de nepoftiti. Ca acum.
— Uita-te la prostii aia cum cotrobaie… ca animalele! Huo! Usor, ca nu dau turcii! Pai asa se cauta? Are si gunoiul demnitatea lui! Nu-i pentru marlan! Aoleu, a bagat mana pana la cot. Asa se baga? Ca sa-ti sfasii maneca? Sa te Imputi la subsuoara? Vezi sa nu dai de rahat! Si ce daca-i noroc? Norocu-i de rahat! Te lasa cand ti-e lumea mai draga.
He he, tin minte si acum cum i-am dat gata pe maimutoi. Am simtit – asculta-ma bine, tre’ sa-ti asculti instictele, o simti In urina, te gadila-n crestet, ai acru sub limba – am simtit din prima ca e ziua mea norocoasa. M-am pregatit, nene. Am baut apa de la cismea, sa nu sperii norocul. E drept, am tusit de s-a zguduit parcul. N-am sa mai fumez chistoace de Kent nici sa ma afumi. Apoi m-am spalat pe maini. Tre’ sa fii gata Intotdeauna pentru Intalnirea cu destinul. Am calculat toate posibilitatile. Culmea era ca mai trecusera prostii si fomistii o data pe aici. Ii vazusem dis de dimineata. Facusera curat, credeau ei. Tocmai de aia am ochit exact lada rosie. Da, aia de o tona, culcata-n buza gropii. I-am lasat sa cotrobaie, exact cum fac acu’. Mi-am aprins un piron, am asteptat Injurand de toti sfintii, da’ nu mi s-a clintit niciun muschi din obraz si mi-am facut rugaciunea. Rugaciunea e totul. Ii spui lui Dumnezeu ce vrei, da’ sincer, baiete, nu merge cu fofarlica! Si Dumnezeu Iti da. Au plecat cu sacii plini de mizerii. Atunci m-am pus EU pe lucru. Am Impartit locul In parcele. Am aranjat totul, dupa marime. Nu Incape o chestie mare Intr-o besca mica. Deci: tot ce e mic – la gunoi. Apoi, am pipait In liniste chestiile mijlocii. Cand le pipai, sa fie liniste. Si sa Inchizi ochii. Exact asa s-a Intamplat. Era o carpa plina de vaselina. Te-ai prins? De ce vaslina? Ca sa-i fraiereasca pe nasparlii. S-au prins? O ascunzatoare. O ascunzatoare atat de buna ca si fraierul de-a aruncat-o s-a pacalit! Ochelarii astia. De aia-mi zice lumea intelectualu’! Vezi ce eticheta au? Stii sa citesti, ba? Ia citeste! Ga,u,ca,ca,i! I-a zi daca ai mai vazut asa minunatie!
— N-am vazut, sefu’!
— Si medaleonu’ asta norocos. Nu ma despart niciodata de el. Ia zi, ce-au gasit aia?
— Un litru de Coca Cola, un bec…
— E bun?
— Nu vad de aici, sefu’.
— Si cartoane.
— Aoleu, saracii, tare-s prosti.
Fumeaza am]ndoi, cu ochii In zare.
— Pun pariu ca acolo e o comoara. Hai, sa facem pasi, pustiule, sa nu se prinda! Avem deja un saculet cu zat Inca cald, mmm… si un pachet de Kent – In tipla! – plin de chistoace fumate-n doru’ lelii. Repede, s-o stergem, ca vin harciogii cu miloaga. Lasa-i sa moara prosti. De fapt, stiu. O simt In urina, acolo e – si mai trebuie decat rabdare si tutun. Viata e frumoasa!