De Citit : Altele

Sa injuram in engleza

| 22 ianuarie

Sa laudam Anglia, before zee germans get there…

De ce te simti bine la Londra? De ce, daca te-ai saturat de Londra, te-ai saturat de toate? De ce cand pleci iti vine sa mori de ciuda ca nu mai stai? De ce nu conteaza ca ploua? De ce nu ti-e dor de casa? E datorita cladirilor frumoase, vechi si niciodata cu termopane? E datorita grinzilor de lemn antic din pub-uri? Nu poate fi mancarea… Sa fie Londra asa pentru ca are parcuri cu piste de pamant pentru cai? Pentru ca ajungi cu metroul de oriunde pana oriunde? Pentru ca au reclame stradale cu poezii? Nu.

Sunt oamenii. Oamenii au facut casele astea. Oamenii au dat in folosinta primul tronson de metrou in 1863. 1863!!! Oamenii pun poezii pe pereti. Oamenii merg la teatru imbracati frumos, facand viata culturala sa pulseze. Oamenii zambesc, iti cer scuze si te ajuta pentru ca si-au dat seama, acum sute de ani, ca placerea nu vine din orgoliu ci din a imparti lumea cu ceilalti. Se pare ca aici e secretul lor. Politistul care a luat-o de langa noi pe tiganca din Timisoara care vroia sa ne vanda flori si-a cerut scuze. Pentru ce? Am stat si m-am intrebat. De ce acel „sorry guys“?

Pentru ca ii pasa. Pentru ca e public servant si e mandru sa serveasca in public. Bineinteles ca sunt tot oameni. Bineinteles ca au si uscaturi. Dar diferenta intre englezi si altii, desi subtila, e foarte pregnanta. E ca cea dintre ardeleni si regateni. E vaga dar, pentru cunoscatori, inevitabila. Si ei scriu pe usile toaletelor, dar fara sa injure. Unul anunta ca e tata. Ceilalti il felicita in josul usii. E mult mai putina ura acolo, pentru ca e mult mai putin egoism.

Si dincolo de mirajul turistului si de superficialitatea mea, un lucru e cert: englezii se bucura de viata pentru ca englezii si-au facut treaba.