De Citit : Editoriale

Psihanaliza

| 19 iunie

Despre FITS 2013

Miile de oameni adunati in piata sunt invitati la o sedinta colectiva de psihanaliza. “Va amintiti? Cand erati copii, ati visat sa construiti un avion cu care sa zburati, nu? Nu v-a iesit atunci. Haideti sa mai incercam o data, acum!”. Este jocul nemtilor sositi din Leipzig, cu camioane pline de masinarii complicate si caraghioase, care scot fum si flacari, alcatuite din fiare vechi. Costume vechi de aviator, de inceput de secol 20.
Spectacolul de noapte “Pasari de Foc”, din Piata Mare din Sibiu, reia cu dezinvoltura tocitul mit al incercarii omului de a zbura. Explozii, artificii si miros de benzina arsa. Traznitele aparate de zbor – nici nu mai conteaza ca nu se desprind de la sol, totul trebuie sa fie imaginatie – se intrec intr-un raliu prin multime.
A doua zi la amiaza, trei Cupidoni inarmati cu arcuri si sageti din carton se plimba pe pietonala Balcescu si curteaza galant acele femei nebagate de obicei in seama. Dupa ce Cupidonii dispar, apare o stranie, zgomotoasa si foarte colorata orchestra italiana, cu ever green-uri peninsulare, urmarita pe strada de o multime de oameni cu gurile pana la urechi. Au disparut italienii si s-a ivit fanfara regala belgiana formata din batranei imbracati colorat si urmati de colegi cocotati pe picioroange ametitor de inalte. Pana lunea viitoare, cam astfel de intamplari au loc pe strazile din Sibiu, orasul in care Festivalul International de Teatru aduna de doua decenii multimi de romani dar si cohorte de turisti din toata lumea, veniti special pentru eveniment.
In strada, oricine poate deveni actor in spectacol. E o invitatie democratica de a scapa de rutina, plictisul si sfarseala zilelor banale din an. Evadarea din banalul vietii continua seara in diversele sali ale cetatii. La inceput de iunie, Sibiul devine cel mai frumos loc din Romania.